ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerikan CBS televizyon kanalında yayınlanan ’60 Dakika’ programındaki iddialarına yanıt verdi.

Kirby başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, Erdoğan’ın iddialarına ilişkin, “Türk medyasının çoğu üyesi, darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğuna yönelik düşünceyi durdurmak için hiçbir şey yapmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Darbe girişimi için ABD'yi suçlamayacağım ama halkım bu şekilde düşünecek. Neden hala bu adamı ülkenizde tutuyorsunuz? Onu orada tuttuğunuz sürece, hiç kusura bakmayın ama Türk milletinin ve halkının bakışı bu şekilde” ifadelerini kullanmıştı.
 
Kirby, 15 Temmuz darbe girişiminin lideri olduğu öne sürülen Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesinin ABD Adalet Bakanlığı ile ilgili bir konu olduğunu belirterek buna ilişkin yorum yapmak istemediğini söyledi.
 
Kirby, 15 Temmuz darbe girişiminin ardında ABD olduğuna ilişkin Türkiye’de oluşan genel kanıya neyin yol açtığı ile ilgili soruya verdiği yanıtta, ‘Türk medyasının çoğu üyesi, bu düşünceyi durdurmak için hiçbir şey yapmadı. Türk halkının aklından geçenleri ve bu düşünceye nasıl kapıldıklarını bilmiyorum. Bu komik bir durum, ABD'nin bununla bir ilişkisi yoktu’ dedi.
 
Kirby, ABD’nin Türkiye’de seçimle ve demokratik yollarla işbaşına gelmiş hükümeti desteklediğini ve bunu sürdüreceğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CBS kanalında yayınlanan ’60 Dakika’ adlı programda, Fethullah Gülen’in herhangi bir soruşturmaya uğramadan ABD'de yaşamını sürdürmesini eleştirerek ‘Darbe girişimi için ABD'yi suçlamayacağım ama halkım bu şekilde düşünecek. Neden hala bu adamı ülkenizde tutuyorsunuz? Onu orada tuttuğunuz sürece, hiç kusura bakmayın ama Türk milletinin ve halkının bakışı bu şekilde’ demişti.