Diyarbakır'da, Mezopotamya Vakfı ile Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) tarafından Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda gerçekleştirilen "Ortadoğu'da Sınırlar, Rejimler, Kürdistan ve Gelecek Tahayyülleri" konulu konferansın ikinci oturumunda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Vali, Ortadoğu'da Kürtlerin durumuna dikkati çekti.

Abbas Vali, Ortadoğu'da Irak ve Suriye'de olanlar konusunda iki stratejinin olduğunu belirterek, ABD'nin Ortadoğu'daki stratejisinin çöktüğünü söyledi. Ortadoğu’da kalıpları kırmak amacıyla iki kanadın oluştuğunu ifade eden Vali, "Biri demokratik kanat diğeri ise demokratik olmayan kanat olarak karşımıza çıkıyor. Irak ve Suriye'de yaşayan Kürtler demokratik kanadı temsil ediyorlar. Kalıpları ve sınırları değiştirmek istiyorlar” dedi.

Vali'nin değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

ABD'NİN ORTADOĞU STRATEJİSİ ÇÖKTÜ

Ortadoğu'da Irak ve Suriye'de olanlar konusunda iki stratejinin olduğunu belirten Vali, ABD'nin Ortadoğu'daki stratejisinin çöktüğünü söyledi. İran'ın, Irak ve Suriye'deki duruma bakarak, stratejilerin çöküş nedenlerini görebileceğinin altını çizen Vali, "Bu stratejiler kendi ideolojilerinde bir amaca ulaşmaya çalışıyorlardı, ama yapamadılar" dedi. Arap baharı hareketinin stratejisinin uluslararası güçlerin çizdiği sınırlar çerçevesinde demokrasi öngördüğünü, ancak şu ana Irak ve Suriye'deki durumun, ulus devletler içinde yaşayan halkların var olan kalıpların dışına çıkmak istediklerinin göstergesi olduğunu vurguladı.

Abbas Vali, "Var olan durumu kabul etmiyorlar. Suriye ve Irak'ta etnik, mezhepsel ve kültürel talepler bunlardan dolayıdır" diyerek, kalıpları kırmak isteyen iki kanadın var olduğuna işaret etti. Bu kanatlara değinen Vali, "Bir demokratik kanat diğeri ise demokratik olmayan kanat olarak karşımıza çıkıyor. Irak ve Suriye'de yaşayan Kürtler demokratik kanadı temsil ediyorlar. Kalıpları ve sınırları değiştirmek istiyorlar. Kürt halkının başarısı bu kalıpların tutmayacağını gösterir" şeklinde konuştu. İran'ın bir yandan ABD'ye karşı olup diğer taraftan Irak ve Suriye konusunda gerektiğinde birlikte çalıştığına dikkat çeken Vali, ABD, İran ve Arap ülkelerinin bu çizilen ve var olan çerçevenin kalmasını istediğine işaret etti.

PEŞMERGE GÜÇLERİ REVİZE EDİLMELİ

Kürt halkının Türkiye'deki konumuna da değinen Vali, Kürtlerin çalışabileceği tek sahanın Türkiye olduğunu belirterek, Kürt halkının yaşadığı diğer sahaların tümünde “Yeminli Kürt düşmanları”nın bulunduğunu ve bunlardan fayda sağlanamayacağını kaydetti. PKK'nin Güney Kürdistan'a aktif olarak destek verememesini anladığını dile getiren Vali, "Güney hükümetinin bağımsızlık gündeminde olmasının siyasetlerinin ve durumlarının değiştiğini ve kendi içindeki çekişmeleri bir tarafa bırakması gerektiğinin göstergesidir" dedi. Vali, peşmerge güçlerinin, partilerin bünyesinden çıkarılıp ulusal birlik çerçevesinde revize edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, Güney hükümetinin bunu yapması durumunda gerekli desteği de göreceğini söyledi.