Avrupa Birliği, Türk hükümetini PKK’ye yönelik operasyonlarda ‘orantılı’ olunması ve ‘demokratik siyasi diyaloğun tehlikeye atılmaması’ konusunda uyardı.

Avrupa Komisyonu'nun komşuluk politikaları ve genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ile telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Türkiye'de son dönemde artışa geçen şiddet olaylarını değerlendirdi. Hahn, Türkiye'nin terörizmin her türüne karşı meşru müdafaa hakkı olduğunu belirtirken, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki son gelişmeleri ‘büyük bir kaygıyla' izlediğini söyledi.

Hahn, yaşanan son olayların Kürtler ile Türkiye arasındaki barış süreci üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Hahn, ‘’Türkiye’den bölgede yeni bir istikrarsızlığa yol açacak her tür girişimden uzak durarak, bölgedeki stratejik önemine uygun hareket etmesini bekliyoruz“ dedi.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi, Türkiye'nin PKK'ye yönelik operasyonlarının ‘orantılı' olması ve siyasi diyalog sürecini kesinlikle tehlikeye atmaması gerektiğini ifade etti.

ABD'den de benzer yönde bir uyarı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PKK'yi şiddetten vazgeçmeye ve Türk hükümeti ile müzakereleri yeniden yürütmeye çağırdı. Amerikalı yetkili, Türk hükümetinden de ihtilafa ölçülü tepki vermesini istedi. (DW Türkçe)