Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Yunanistan sınırındaki durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Borrell, Türkiye’nin göçmenleri Avrupa ülkelerine gitmek üzere sınıra akın etmeleri konusunda daha fazla cesaretlendirmemesi gerektiğini de savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Borrell, bu toplantıyı “uzun ve verimli” olarak değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joseph Borrell ve Kriz Yönetimi Yüksek Temsilcisi Janez Lenarcic, Ankara’da sürdürdükleri iki günlük temasları tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile bir araya gelen Borell ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüştü.

Lenarcic ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ile bir araya geldi.

Toplantılarda Türkiye’nin Suriye’deki durumdan kaynaklanan zorlukları aşılması için AB’nin Türkiye’ye mali desteğini de içeren AB-Türkiye işbirliği derinlemesine tartışıldı.

İdlib’deki insani krizin ele alındığı toplantılarda İdlib civarındaki durumun kritik olduğunu vurgulayan AB yetkilileri, insani krizin kötüye gitmesine neden olan askeri çatışmaların acilen durması gerekliliğine vurgu yaptı.

‘AB-TÜRKİYE SINIRINDA BASKININ ARTMASI VE TEK TARAFLI EYLEMLER SORUNU ÇÖZMEYECEKTİR’

Borrell, “Ortak çıkarımız Suriye’deki çatışmaları sona erdirmek. Ancak bu şekilde sivil halkın ızdırabına son verebilir ve Türkiye’nin yüz yüze olduğu büyük sorunların çözümüne katkıda bulunabiliriz. AB-Türkiye sınırında baskının artması ve tek taraflı eylemler sorunu çözmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Borrell, Türkiye’nin büyük zorluklarla yüz yüze olduğunu, ancak mevcut gelişmelerin çözüm getirmediğini ve var olan sorunların daha da büyümesine neden olabileceğini kaydetti.

Komisyoner Lenarcic ise AB’nin Suriye sorunu ve mültyeci krizi eksenindeki en büyük donör olduğunu hatırlattı ve AB’nin hem 9 yıllık savaştan etkilenen Suriyeliler’e hem de Suriyeli mültecileri barındıran ülkelere verdiği desteği yineledi.

AB bugün Suriye’de en mağdur durumdaki siviller için 170 Euroluk insani yardım açıkladı ve bunun sadece 60 milyonunu Suriye’nin kuzeybatısındaki insani kriz için ayırma kararı aldı.

Lenarcic, “Suriye’nin kuzey batısında uluslararası insani hukukunun göz göre göre ihlali uzun zamandır mevcut bir durum. Bu sona ermeli. Sivillere, çocuklara, yardım görevlilerine saldırılar durmalı. İdlib’deki siviller barınma, ısınma, gıda ve sağlık hizmeti gibi en temel ihtiyaçlardan yoksun. AB en mağdur durumdaki Suriyelileri desteklemeyi sürdürüyor. Ancak savaşan taraflar insani yardımın engellenmeden güvenle geçişini garanti altına almalı. Sınır ötesi insani operasyonlar hayatta kalabilmesi bu yardımlara bağlı olan binlerce sivil için kritik” dedi.

Brüksel’den yapılan açıklamaya göre, Suriye’de 11 milyondan fazla kişi halen insani yardıma muhtaç. İdlib’deki durum insani krizi derinleştirdi ve göçü tetikledi. Artan çatışmalar 1 milyonu çocuk 3 milyon kadar sivili hayatlarını tehdit eden tehlikeli bir durumun içinde bırakıyor.