Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) düzenlediği "Türkiye Ekonomisi ve Güncel Gelişmeler" konulu toplantının basına kapalı bölümünde ASKON üyesi işadamlarının da sorularını yanıtladı. Şimşek’in özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkileri üzerine önemli açıklamalar yaptığı öğrenildi.

Hürriyet'ten Ceyhan Kuburlu'nun haberine göre, Şimşek’in AB ile ilgili olarak, “Bana ister katılın ister katılmayın, AB’den kopmuş bir Türkiye’nin dünya algısı 3’üncü dünya ülkesidir. Eğer AB ile müzakerelerde ilerleme sağlarsak İslam dünyası nezdinde de daha cazip daha güçlü bir ülke oluruz. Bugün Avrupa’dan kopmak demek FETÖ’nün başarılı olması demek” dediği belirtildi.
 
 Şimşek toplantıda ayrıca şunları söyledi:
 
"Dünyada siyasi zemin uçlara doğru kayıyor. Bu iyi bir gelişme değil. İslam ve yabancı karşıtı olanlar var. Malesef bu ciddi bir sorun. Bu alanlar üzerinden siyaset yapılıyor. Avrupa’daki gelişmeler ortada. Bugün aşırı sağ İngiltere’yi AB’den çıkardı. Böyle olunca rasyonel politikalar geliştirmek kolay olmuyor.
 
Bana ister katılın ister katılmayın AB ile müzakerelerde ilerleme sağlarsak İslam dünyası nezdinde daha cazip daha güçlü bir ülke oluruz. Japonya’ya gittim en çok gelen soru, ‘Türkiye, AB’den kopacak mı? Koparsanız biz uğramayız’ diyorlar. Japonlar şimdi İngilizlere de aynısını yapıyor. ‘AB’den çıktınız biz yatırımları burada devam ettiremeyiz’ diyorlar. ‘Hemen AB ile anlaşma yapın ticareti koparmayın’ diyorlar. Çünkü burası büyük bir pazar.
 
Demokrasi burada ortaya çıkıyor. Rusya ile uçak krizi yaşadık her şey dondu. AB ile her gün atışıyoruz. İşler devam ediyor. AB konusu çok net. Kendi menfaatlerimiz gereği AB ile ilişkileri götürmemiz lazım. Avrupalılara da söylüyorum, ‘Bir birimiz hakkında atıp tutacağımıza, gelin konuşun diyalog kurun.’ Bugün Avrupa’dan kopmak demek FETÖ’nün başarılı olması demek."