Kürdistan Federe Bölgesi’nde çalışan 91 gazeteci ve birçok medya kuruluşu temsilcisi, İmralı adasında bulunan Abdullah Öcalan ile görüşme taleplerini Adalet Bakanlığı’na ulaştırması için Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğuna iletti.

Kampanyayı başlatan Şaswar Mama, BDP'nin Erbil temsilciliği binasında bir basın toplantısı düzenledi.

İmralı ile görüşme talebinin siyasi bir amaçla yapılmadığını ifade eden Şaswar, gazetecinin istediği kişi ile görüşme hakkına sahip olduğunu öne sürdü. Şaswar, Türkiye'den Öcalan ile görüşmeleri konusunda önlerini açmasını ümit ettiğini bildirdi.

İmralı'yı ziyaret eden BDP heyeti ile Öcalan'a selam göndermek isteyen 91 gazeteci, artık İmralı ambargosunun kalkmasının zamanı geldiğini söyledi.

Erbil'de bulunan BDP Milletvekili Aysel Tuğluk da, 91 gazetecinin talebinin haklı ve yerinde olduğunu söyleyerek, şu anki İmralı koşulları ile barış sürecinin ilerlemesinin çok zor olduğunu savundu.

ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ

BDP Erbil Temsilciliği'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tuğluk, "Sürecin ilerlemesi, Öcalan'ın daha aktif rol oynaması ve daha işlevli hale gelebilmesi için artık hükümetin bu konuda Öcalan'ın koşullarını düzeltmek için kesin adım atması ve Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması gerekiyor" dedi.

BDP heyetinin son İmralı ziyaretinde Öcalan'ın basın mensupları ile görüşme yapma talebinin olduğunu hatırlatan Tuğluk, bunu doğru ve haklı bir talep olarak gördüklerini ve bu talebin yerine getirilmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Bu çerçevede bir grup Kürt gazetecinin İmralı'ya gitmek için başvuruda bulunmalarını çok değerli ve anlamlı bulduklarını söyleyen Tuğluk, talebin yerine getirilmesi için hükümet ve meclis nezdinde gereken çabayı göstereceklerini kaydetti.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BARIŞ UMUTLARINI YEŞERTTİ”

"Çözüm süreci barış umutlarını yeşertti" diyen Tuğluk, çözüm sürecini "cumhuriyetin kuruluşu kadar stratejik bir süreç" olarak nitelendirerek, "Çözüm süreci ile birlikte tarihi Kürt-Türk ittifakının adımları atılıyor. Nasıl 1920'lerde Türkler ile Kürtler ittifak yaparak cumhuriyeti kurdularsa şimdi de Türkler ile Kürtlerin demokratik ittifakıyla demokratik cumhuriyetin inşası gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Sürecin birinci aşamasının tamamlandığını belirten Tuğluk konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık ikinci aşama dediğimiz demokratik aşamaya geçilmiş durumda. Hükümetin, Kürt hareketi ve Sayın Öcalan tarafından atılan adımlara demokratikleşme temelinde yasal ve anayasal düzenlemelerle karşılık vermesi gerekiyor. Bilinmesi gerekiyor ki yüzyıllık bir mesele çözülüyor. Kürt sorunu sadece Türkiye'yle ilgili bir mesele değil. Çok çıkarın, çok gücün ve çok dengenin olduğu bir mesele çözülmeye çalışılıyor."

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Tuğluk, bir soru üzerine, "Sürecin başlamasıyla birlikte ölüm haberleri kesildi. Kürt ve Türk çocukları hayatını kaybetmiyor. Burada asıl önemli olan 'çıktılar mı çıkmadılar mı' tartışmasını bir kenara bırakıp silahlı güçlerin demokratik yaşama katılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapmaktır. Silahı tehdit olmaktan çıkarmanın tek yolu vardır o da çözümdür" ifadesini kullandı.