İzmirli akademisyenlerin düzenlediği "Akademi barış istiyor" çalıştayında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'tek adam iktidarı' için halkları savaşla cezalandırıldığını söyleyerek, "Saray merkezli bir darbe ile karşı karşıyayız" dedi. "Başladığımız işi bitireceğiz" diyen Yüksekdağ, "Bizler Meclis'e" sözünü 7 Haziran'da tuttuklarını dile getirerek, olası erken seçim için de "Halklar iktidara" diyeceklerini kaydetti.

Figen Yüksekdağ'ın açıklamaları şöyle:

"Tek bir partinin tek bir adamın iktidarı için kaos çıkarıyorlar. Bunu 3 ay önce dile getirdiler ve bugün uygulamaya başladılar. 3 ay önce haklara 'HDP barajı geçerse memlekette kaos olur' dediler. Erdoğan sıkılmadan, utanmadan, 'Verin 400 vekili bu sorun huzurla çözülsün' dedi. 7 Haziran'da halklar Erdoğan'a 400 vekil vermedi. Vermeyebilir. Şu an başkan olamayan, bunun bedelini Türkiye'nin huzurunu bozarak veriyor. Yine seçimler sürecinde HDP'nin barajı geçmesi takdirde kaos çıkacağını ilan ettiler, tehdit ettiler, bugün bu tehditlerini hayata geçirdiler.

'BİR DARBE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

"Yaşanan kaos sürecinde AKP, asker aileleri ve annelerine 'Eğer AKP oy verseydiniz, bunlar başınıza gelmezdi. Bu acıları yaşamazdınız' diyor. Bugün de çok önceden ilan edilmiş bir savaşı yaşıyoruz. Türkiye'de kimse 'Bu savaş nerden çıktı' diye bir gerekçe aramazsın. Bu savaşın musibeti saraydır. Bu savaş bir ara rejimi teşvik etmiştir. Erdoğan aldığı oylara dayanarak 'Türkiye'de rejim değiştirmiştir' deme rahatlığını gösterebiliyor. Sen seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olabilirsin, ama bizler de seçimlerden sonra seçilmiş bir Meclis iradesiyiz. Erdoğan, kendi seçimini kabulleniyor ama 7 Haziran seçimlerindeki iradeyi tanımıyor. Bir darbeyle karşı karşıyız. Bir adamın iki dudağı arasındaki sözlere bakıyoruz. Türkiye toplumunda seçmenlere zarar veren, seçmenleri cezalandıran bir zihniyetle karşı karşıyız.

"Saray merkezli bir darbe ile karşı karşıyayız. Bu darbeyi yapan 28 Şubat darbesi mağduru olduğunu söyleyendir. 28 Şubat darbesinde mağdur olanlar, kendilerini demokrasinin bekçileri olarak ilan edenler, bugün bizzat kendileri darbe yapıyorlar. Erdoğan bugün, 'Anayasayı kabul etmiyorum, ülkede rejim değişmiştir, ister kabul edin ister etmeyin' diyor. Kabul etmiyoruz.

'HALKLAR BİLİNÇLENDİ, SİYASAL İKTİDARLAR GERİCİLEŞTİ'

"7 Haziran seçimleri ile yeni bir sonuç açığa çıktı. Gezi sürecinde batı kentlerinin özgürlük dinamikleri ile Ağrı, Diyarbakır, Hakkari'nin özgürlük dinamikleri birleşti. Yıllarca bölünme korkusu ile birbirinden koparılan haklar, yıllar sonra bir araya gelip bir güç haline gelerek kazanmayı başardı. Seçim sonuçları bu toplumsal mücadelenin ara mecrasının finalidir. Toplum aklını kullanarak oy kullandı. Türkiye toplumu seçimlerde ortaya koyduğu düzeyle ne kadar geleceğe hazır olduğunu söyledi. Ancak ne yazık ki siyasal iktidarlar geleceğe hazır olmadığını söyledi. Türkiye'de toplum ne kadar bilinçlense de siyasal iktidarlar gericileşmiştir.

'BİZLER İKTİDARA'

"Ok yaydan çıkmıştır, geldiğimiz seviyeden dönmeyeceğiz. Bizler başladığımız işi bitireceğiz. Bizler neyi bitireceğiz, bu baskıcı statükocu, faşizan zihniyeti ve yönetimi bitireceğiz.

"Bizler ana muhalefet olarak başlattığımız bu süreci 7 Haziran seçimlerinde hakların iktidarı olarak başaracağız. Seçimlerde 'Bizler Meclis'e' dedik, ama HDP'yi hazmedemiyorlar. Tekrarlanacak seçim için de diyoruz ki: 'Bizler iktidara' Bizler sözümüzü 7 Haziran'da tuttuk ve tutarız.

"Barış, demokrasinin ve yeni bir yönetiminin, büyük insanlığın kendi kendini yönetmesi için en esaslı yol en kritik halkadır. İktidarın yapmadığı barışı, halkların gücü ile başarabilirsek, ortak yaşamı da birlikte kurabilmeyi başaracağız.

'HALK AKP'Yİ SIFIRLADIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR'

"Günlerdir bölgede adı konulmamış resmi olarak kabul edilmeyen bir savaş yaşanıyor. 90'lı yıllardan daha tahrip edici, gayri ahlaki bir kirli savaş yürütüyor. Bu kirli savaş zeminin bir parti, bir kişi buradan iktidar olmayı devşirmeyi amaçlıyorsa baştan yenilmişlerdir. Türkiye toplumu Kürtler böyle bir şeyi hak etmediler. Kürtler neyin cezasını çekiyorlar. Yüzde 90 oy verilen yerlerde HDP'ye destek vermenin cezası veriliyor. Seçilen yerler tesadüf değil, seçilen yerler AKP'nin sıfırlandığı yerlerdir. Halkı AKP'yi sıfırladığı için cezalandırıyorlar. Partimize oy verenleri pişman etmek istiyorlar. Türkiye toplumunu da bunu yapıyorlar. Yaşamını yitirenler askerler, polisler bizim insanlarımız.

'BARIŞ İÇİN GÖZLERİMİZİ KARARTMALIYIZ'

"Onlar savaş için gözünü karartıyorlarsa bizler de barış için gözlerimizi karartacağız. Barış için direnmek, imkansız denilen bir hedefe ulaşmak için verilen mücadeledir. Barış, sadece silahların kullandığı bir yerlerde çocuklara kreş kurma düşünmesidir. Bizler de bu karanlık günlerde, barışın bize uzak bulduğu günlerde, bizler barışın hemen yanımızda olma düşüncesiyle harekete geçmeliyiz."

(Kaynak: DİHA)