HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye'ye tedavi amacıyla getirilen 6 YPG savaşçısının Türkiye tarafından Bab El-Hewa Sınır Kapısı'ndan El-Nusra'ya teslim edilmesini verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteği ile verilen soru önergesinde, 4 yıldır Suriye'de devam eden savaş nedeniyle yüzlerce yaralının resmi yollarla Türkiye'de tedavi edildiği belirtildi. Ancak, AFAD'ın resmi onayı ve bilgisi dâhilinde Türkiye'ye kabul edilen yaralıların, devletin bir başka kurumunca terörize edilerek gözaltına alındığı belirtilen soru önergesinde, son zamanlarda basında yer alan 6 YPG'linin sınır dışı edilerek El Nusra'ya teslim edildiği bilgisine yer verildi.

Ayhan, gözaltına alınan ve sınır dışı edilen 6 YPG'linin akıbeti ile ilgili Davutoğlu'a şu soruları sordu:

* Bahse konu olan olayda gözaltına alınan yaralıların gözaltı gerekçesi nedir? Bu yaralılara resmi makamlar tarafından tedavileri süresince geçici kimlik verildiği ve tedavilerinin resmi prosedür takip edilerek yapıldığı iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise buna rağmen niçin gözaltı gerçekleşmiştir?

* Rojava'lı 6 yaralı şahsın tedavilerinin ardından iradeleri dışında El-Nusra'nın denetiminde olan Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından sınır dışı edildikleri iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise sınır dışı edilme kararı devletin hangi kurumu tarafından alınmıştır?

* Sınırdışı kararı alınmadan önce ne gibi yasal prosedürler uygulanmıştır? Örneğin BMMYK (Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği) tarafından kişilerin mülakatı yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa bu kişiler sığınma yada üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmuş mudur?

* Hangi gerekçelerle Rojavalı 6 Kürt vatandaş DAİŞ terör örgütünün muadili olan El-Nusra'nın denetimindeki bölgede sınır dışı ediliyor. Bu durum Türkiye'nin de taraf olduğu AİHS'nin "Sınır dışı edilecek kişilerin gönderileceği ülkede ölüm cezası, işkence ve insanlık dışı muamele gibi durumlarla karşılaşmamasını güvence altına almakla yükümlüdür" hükmünü hükümet olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

* Rojava'lı 6 Kürt vatandaşın iltica başvurusu bulunmakta mıdır? Şayet bulunmakta ise değerlendirme konusu yapılmamış olması AİHS'nin "Mülteci ve sığınmacılara iltica ve sığınma hakkı düzenleyen hükümleri uyarınca devletlerin korunması altında bulunmaları gerekmektedir." Hükmünü taraf bir ülke olarak ihlal etmiş olmuyor musunuz?

* Sınır dışı edildiği iddia edilen Rajava'lı 6 Kürt vatandaşın akıbetleri hakkında hükümetinizin herhangi bir bilgisi var mıdır?

* AİHM'nin Türkiye hakkında sınır dışı etme işlemine ilişkin olarak vermiş olduğu ihlal kararları var mıdır?

* Rojava bölgesinde YPG-YPJ güçleri ile DAİŞ, El-Nusra gibi terör örgütleri arasında bir savaşın yaşanmakta olduğu bilinmesine rağmen 6 Rojavalı Kürt vatandaşın örgütün hakimiyeti olan bölgede sınır dışı edilmeleri ölüme gönderilmesi sonucunu doğurmuyor mu?