İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 6-7 Eylül'de yaşanan katliam ve pogroma ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

58 yıl önce 6 Eylül’de ellerinde Türk bayrakları, kamyonlarla taşınan kalabalık grupların İstanbul’un başta Rumlar olmak üzere gayrımüslim halkının ev ve işyerlerine saldırmaya başladığını hatırlatan İHD, "Öldürülen kişilerin sayısı, kayıtlara geçtiği kadarıyla 37’ydi. Kayıtlara 60 olarak geçen tecavüz vakasının gerçek sayısı ise 400 civarındaydı. Bazı kadınlar tecavüz edildikten sonra öldürüldü. 90 yaşındaki rahip Hrisantos Mantas diri diri yakıldı. En az birkaç rahip bıçakla ve zorla sünnet edildi. Onlarca kişi linç edildi" dedi.

6-7 Eylül olaylarının gizli bir devlet operasyonu olduğunu da ifade eden İHD şunları kaydetti: "Evet, 6-7 Eylül bir gizli devlet operasyonuydu ama hayata geçirenler sıradan insanlardı. Her 10 kişiden birisi yağmaya ve lince katılmıştı. Dolayısıyla 6-7 Eylül aynı zamanda egemenlerin beslediği ama kitlelerin zaten içselleştirmeye hazır olduğu tabana yayılmış ırkçılığın tarihidir."

İHD ırkçı tarihin Başbakan Erdoğan'ın, "Bizim için de neler yazdılar! Ne Yahudiliğimiz, ne Ermeniliğimiz, ne af edersiniz Rumluğumuz kaldı" sözleriyle devam ettiğini vurgulayarak, 6-7 Eylül olaylarından utanç duyan herkesi "Bir daha asla" demeye davet etti. (ETHA)