Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Hareketi (PAK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ve Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP) 24 Haziran baskın seçimi için ittifak kararı aldı.

Alınan karar, Diyarbakır’da sözkonusu partilerin genel başkan ve yöneticilerinin katılımıyla Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısıyla deklare edildi.
 
Partilerin hazırladığı metnin Kürtçesini PDK-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardeş, Türkçesini ise PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik okudu. 
 
PAK Genel Başkanı Özçelik, Kürt partileri olarak seçim ittifakı kurduklarını, hazırladıkları temel siyasal prensipleri kabul edecek en geniş kesimlerle seçim ittifakı yapmak üzere çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Özçelik, seçim ittifakı olarak hazırladıkları şartları şöyle sıraladı:  
 
* Kürtlerin millet ve ülke olarak varlığını ve kendi ülkesinde kendini yönetme hakkını kabul etme, milli sembol ve değerlere saygı duymak.
 
* Kürtçenin tüm lehçeleriyle her aşamada eğitim dili ve Türkçenin yanı sıra resmi dil olmasını kabul etmek.
 
* Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm yasaklara karşı olmak.
 
* Etnik azınlık, din ve mezheplerin milli ve inanç temelli haklarını tanınmasını kabul etmek.
 
* Pozitif ayrımcılık temelinde kadın haklarını savunmak.
 
* Savaşa askeri operasyonlara, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt ve Kürdistan sorunu barışçıl çözümü için tüm tarafların muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinde yana olmak.
 
* Siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasından yana olmak.
 
* Siyasi partiler ve seçim yasasının, katılımcılığı ve demokratik işleyişi temel alan bir biçime kavuşturulmasını benimsemek.
 
* Başta Kürtler olmak üzere tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerinin yok sayan, rencide eden ‘milletvekilliği yemini’nin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini sağlamak.
 
* Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere koyduğu tüm çekincelerin kaldırılmasını, sözleşmelerden doğan hakların hayata geçirilmesini benimsemek. 
 
* Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartının olduğu gibi, çekince koymadan kabul edilmesini ve uygulanması; yerel yönetimlerin mali özerklik dahil katılımcı, demokratik ve eşitlikçi bir anlayışla idare edilmesini, toplumun mağdur kesimlerine pozitif ayrımcılık uygulanmasını benimsemek.
 
* Seçimlere dair siyasal prensiplerimizin yaşama geçirilmesi ve yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması için siyasal, demokratik, sivil yol ve yöntemlerle mücadele etmeyi benimsemek.
 
* Kürdistan seçim ittifakını, mutabık kaldığımız bu siyasal prensipleri kabul eden Kürdistan toplumunun en geniş siyasal ve toplumsal kesimleri ile genişletmek için çaba sarf edeceğiz.
 
* Kürdistani seçim ittifakı olarak bu siyasi prensiplerimizi benimseyen Türkiye’deki en geniş kesimler ile seçim işbirliği için diyalog içinde olacağız.
 
* Halkımız için milli demokratik bir seçim alternatifi yaratmak üzere birlikte çalışmaya karar veren bizler mutabık kaldığımız bu siyasal prensiplere bağlılık bilinciyle, kendi dışımızdaki en geniş siyasal kesimlerle yapacağımız görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak durumu yeniden değerlendirerek seçimlere hangi şekilde katılacağımızı karar vereceğiz.
 
Açıklamanın ardında basın mensuplarının soruları üzerine Özçelik, en kısa zamanda HDP’yi ziyaret edeceklerini söyledi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı