TBMM Genel Kurulu'nda, ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

YASA NELERİ GETİRİYOR?

-Kanunla, illegal örgütün propagandasını yapanlara, bildiri veya açıklamalarını basıp yayınlayanlara ceza verilmesinde, ''cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme'' şartı getiriliyor.

-AİHM'in kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalarda da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek.

-Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.

- İllegal örgütlerin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanlar, ayrıca "İllegal örgüte üye olmak" suçundan cezalandırılmayacak.

-İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek.

-İhaleye fesat karıştırmanın 5 yıldan 12 yıla kadar olan cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek.

- 4. Yargı Paketi'ndeki düzenlemelere göre, bildiri basmak ve yaymak, örgütün propagandasını yapmak ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarını işleyenler, sadece işledikleri suçtan ceza alacaklar, üyesi olmadıkları örgütten dolayı ise ceza almayacaklar.

TAHİR CANAN'A TAHLİYE

Kanuna, AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesiyle geçici madde eklendi. Buna göre, 7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınmayacak.

Bu düzenlemeden, yaklaşık 32 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan'ın da yararlanacağı belirtildi. Tahir Canan'la aynı durumdaki Muzaffer Öztürk, Hasan Gülbahar, Halil Gündoğdu, Osman Evcan, Tuncay Kurtbaş, Hasan Erdemli ve Cemil Erdem’in de yasadan yararlanması bekleniyor.