BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Çözüm sürecinin 2’nci aşamasının ilk resmi görüşmesi” olarak nitelendirdiği hükümet-BDP görüşmesi, 19 Haziran Çarşamba gecesi yapıldı. Hükümet adına görüşmeye katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den BDP’ye “2’nci aşamayı başlatacak paket hazır. Son söz ise Başbakan Erdoğan’ın” mesajı geldi.

BDP VE AKP’DEN 'PAKET'LER

Görüşmede BDP’liler, Atalay ve Ergin’e kendilerinin “Olmazsa olmaz” olarak gördükleri ve daha önce kamuoyuna açıkladıkları 25 maddelik “Demokrasi paketi” hakkında bilgi verdi.

Seçim barajı, Terörle Mücadele Kanunu, Basın Kanunu, Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve TCK’de değişik önerilerinin yer aldığı BDP paketine karşı AKP tarafı, “Bizim de bir paket çalışmamız var. Ayrıntıları muhtemelen pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. Sayın Başbakan’ın dayapacağı değerlendirmelerin ardından kamuoyuyla da paylaşılacak” bilgisini verdi.

ÇEKİLMENİN ARDINDAN DÜZENLEMELER YASALAŞMAYA BAŞLAYACAK’

Hürriyet’in haberine göre, Ankara kulislerine yansıyan bilgilere göre çözüm sürecini, ‘Çekilme, demokrasinin güçlendirilmesi ve normalleşme’ başlıklı 3 bölümde değerlendiren hükümet, “PKK’lilerin geri çekilmesinin eksiksiz olarak tamamlanması” şartında ısrarcı görünüyor. Bu kapsamda “PKK’nin geri çekilmeyi hızlandırması” gerekliliğine ısrarla vurgu yapılıyor.

Kulislere göre hükümet, önümüzdeki günlerde demokrasi paketini açıklayarak ‘irade’ beyanında bulunacak, bazı düzenlemeler tatile girmeden TBMM’ye sunulacak. PKK’nin yaz aylarında geri çekilmesini tamamlamasının ardından ekim ayında Meclis’in yeniden açılmasının ardından bu düzenlemeler yasalaştırılmaya başlanacak.

DÜZENLEME YAPILACAK

Sonbahardan itibaren yaşama geçirilmesi beklenen düzenlemeler özetle şu başlıklardan oluşuyor:

“-Bağımsız kolluk denetim merkezinin kurulması.

-Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması.

-Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonunun kurulması.

-Anadilde kamu hizmetlerine erişim. Kamu hizmetlerinde ana dille tercümanlık.

-Darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması. İsmi darbelerle anılanların isimlerinin, kamu alanlarından kaldırılması.

-Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi. Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin ayıklanması.”

‘KAYGILARI ANLIYORUZ’

Görüşmede Atalay ve Ergin, “Çözüm sürecinin tıkandığı, bittiği ve yavaşladığı” yönündeki uyarılara da karşılık verdiği öğrenildi. Bu kaygılar ve uyarılara ilişkin olarak da, BDP heyetine, “Sürecin tıkanması halinde doğabilecek sonuçlara ilişkin kamuoyunun dile getirdiği kaygıları anlıyoruz. Süreci hassasiyetle götürüyoruz” karşılığı verildi.

İMRALI’YA GİDİLECEK

BDP heyeti, yeniden İmralı’ya giderek PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşecek. MİT yetkililerinin geçen hafta Öcalan ile görüştüğü de öne sürüldü. Öcalan’ın BDP heyetine Çözüm Süreci’nin 2’nci aşamasına yönelik yeni bir değerlendirme yapması bekleniyor.          

DEMİRTAŞ: HENÜZ SOMUT BİR AŞAMA YOK

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet ile yaptıkları son görüşmenin kendileri açısından çok büyük umutlar ortaya çıkarmadığını belirterek, “Görüşmelerde henüz somut bir aşama kat edilmiş değil. Son yaptığımız görüşmede de somut bir aşama kat etme durumuna gelmedik maalesef. Ama bu sürecin tıkandığı ve ilerlemediği anlamına gelmiyor. Görüşmeler sürüyor, İmralı’da devletin Öcalan’la görüşmeleri sürüyor. Biz de hükümet ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Sürecin tıkanması halinde görüşmeleri Öcalan’ın kesebileceğini belirten Demirtaş, “İmralı’ya gidiş-gelişler konusundaki sorunun çözüldüğünü düşünüyoruz” diye konuşmuştu.