Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra 31 Ekim 2011 tarihinde tutuklanan akademisyen Büşra Ersanlı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun tutukluluklarının 100. gününde Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi Beşiktaş Adliyesi önünde saat 12.30'da bir basın açıklaması düzenledi.    

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi Başkanı İhsan Akça, esir alınmaya çalışan adalet duygularına ve özgürlük taleplerine sahip çıktıklarını göstermek için Beşiktaş Adliyesi önünde olduklarını belirtti.

Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin, Devlet Güvenlik Mahkemelerinden (DGM) bir farkı olmadığını ifade eden Akça "Uzun tutukluluk sürelerinin kendisinin yargılama ve cezalandırma işlevi görmesi, yargı organlarının siyasal iktidarın doğrudan güdümüne sokulması gibi uygulamalarla hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmıştır" dedi.

Gazeteci Ahmet Şık'ın gözaltına alınırken söylediği "Dokunan yanar" sözünü hatırlatan Akça, Büşra Ersan ve Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasıyla, Kürt halkının demokratik taleplerini destekleyenlere "Yaklaşan yanar" mesajı verildiğini belirtti.    

Basın açıklaması "Büşra Ersan onurumuzdur", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla son buldu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Galatarasay Üniversitesi öğretim görevlisi Özgür Mumcu, Büşra Ersanlı'nın içeriye alındığından bu yana değişen hiçbir şeyin olmadığını belirtti. Ersanlı'nın neden içeriye alındığının ve tutukluluğunun halen gerekçeli bir şekilde açıklanmadığını söyleyen Mumcu, yargının bir an önce tutukluluk gerekçelerini izah etmesi gerektiğini ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Koray Çalışkan ise, Türkiye'nin demokratikleşme çabasının büyük yaralar aldığını belirtti. Çalışkan, "Büşra Ersanlı'nın tutuklanmasının üzerinden 100 gün geçti. Ortadoğu'da 18 günde bütün siyasi sistem değişiyor. Öyle bir demokratikleşme süreci var şu anda. Böyle bir zamanda 100 günde bu kadar önemli bir bilim insanına dair bir suçlama yapılamamış olması, duruşmanın başlamamış olması kabul edilecek bir şey değil" dedi.

Serhat Korkmaz/Bianet