Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde son 10 gün içinde önce 14 yaşındaki Ümit Kurt, ardından 12 yaşındaki Nihat Kazanhan vurularak öldürüldü. AKP "av tüfeği" iddiasında bulunurken, Kazanhan'ın vurulduğu belirtilen kapsülün polisin envanterine yeni girdiği belirtiliyor.

Kısa süre içinde 4’ü çocuk 5 kişinin öldürüldüğü Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde yaşanılanları HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız yorumladı. Sol.org.tr’den Ali Ufuk Arikan ile konuşan Sarıyıldız, özellikle Emniyet kaynaklı “Nihat av tüfeğiyle vuruldu” iddialarına tepki gösterirken, Nihat’ın polisin kullandığı yeni bir silahla vurulduğunu dile getiriyor.

‘HER ŞEY SON 15 GÜNDE OLMADI’

“Cizre’de neler oluyor?” sorusuna “Her şey son 15 günde yaşananlardan ibaret değil” yanıtı veren Sarıyıldız, AKP politikalarının son 3-4 aydır ilçeyi oldukça gerdiğini vurguluyor. “Müzakere ve barış süreci” denildiğini ve adım atılmadığını, Cizre halkının buna tepkili olduğunu belirten Sarıyıldız, “AKP bu süreçte Kobani’nin düşmesi için de büyük çaba gösterdi. Buradaki halk için Kobani çok hassas ve önemli. Hükümetin bu adımları da büyük tepki topladı” dedi.

‘KANLI BİR PLAN UYGULANIYOR’

Gelinen noktada halkın eylemler yaptığını, yaşananlara tepki gösterdiğini belirten HDP'li vekil, şimdi çok daha kanlı bir planın uygulamaya konulduğunu dile getirdi. AKP’nin bu süreçte kendini geri planda tutmak için Hüda-Par’ı kullandığını vurgulayan Sarıyıldız, Hüda-Par’ın hemen ardından polisin devreye sokulduğunu ifade etti.

‘PLAKASIZ ZIRHLI ARAÇLAR’

Özel timler, kobralar, akreplerle ilçenin kuşatıldığını belirten HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “5 kişi öldürüldü ve bunların 4’ü çocuk ve hepsi de zırhlı araçlardan açılan ateşle hayatını kaybetti” diye konuştu. İlçeye yığınak yapılan zırhlı araçların plakalarının da olmadığını belirten Sarıyıldız, bunun nedeninin açık olduğunu söyledi.

‘NİHAT AV TÜFEĞİYLE VURULMADI’

12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın polisin yeni kullandığı bir silahın kapsülüyle vurulduğunu aktaran Sarıyıldız, “Hızlıca polisin hazırladığı yalan dolu bir rapor devreye sokuldu ve ‘av tüfeğiyle vuruldu’ iddiasında bulunuldu. Bu kesinlikle doğru değil. Nihat polisin attığı kapsülle vuruldu” dedi.

  
                Sarıyıldız'ın Nihat'ın vurulduğunu belirttiği kapsül

‘İLÇE GERGİN’

İlçenin hala çok gergin olduğunu vurgulayan Faysal Sarıyıldız, halkın yaşananlara tepkili olduğunu söyledi. Hükümetin açıklamalarının bu tepkiyi daha da arttırdığını belirten Sarıyıldız, polisin yalanlarının tedavüle sokulmasının gerginliği tırmandırdığını söyledi.

Sarıyıldız, Emniyet içindeki Cemaat’in de olaylarda parmağı olabileceğini ifade ederken, “AKP’nin yaklaşımı da benzer. Olaylara ilişkin şu ana kadar tek bir soruşturma dahi yapılmadı” dedi.