1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'da yapılacak mitinge katılım çağrısı yapan BDP eşbaşkanı Gültan Kışanak, mitingin halkın "demokratik kurtuluş sürecinde" gücünü ortaya çıkaracağı bir miting olacağını belirterek, "1 Eylül'de dünya ve Ortadoğu'ya Diyarbakır'den mesaj verilecek. Tüm halkımızı 1 Eylül günü Diyarbakır İstasyon Meydanı'na davet ediyoruz" dedi.

BDP eşbaşkanı Gültan Kışanak, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapacakları mitinge ilişkin DİHA'ya açıklamalarda bulundu. Kışanak, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün Türkiye için coşkuyla karşılanan bir gün olduğuna dikkat çekerek, "Çünkü barışa çok ihtiyacımız vardır. Bunun için her yıl halk tarafından görkemli mitingler yapıldı. Her yıl halkımız bu konuda bizim barışa olan ihtiyacımızı haykırdı. Bu sene 1 Eylül Dünya Barış Günü içinde bulunduğumuz süreç nedeniyle geçmiş yıllara göre daha görkemli bir miting olacak" dedi.

'DÖRT ANA MERKEZDE MİTİNG'

BDP olarak dört ana merkezde miting yapma kararı aldıklarını aktaran Kışanak, "Bunlar Diyarbakır, İstanbul, Van ve Mersin olarak belirlendi. Bu yapacağımız mitinglerin her biri içinde bulunduğumuz süreç ile ilgili olarak hem Türkiye halkları hem de Ortadoğu hakları için önemli bir yere sahiptir. İstanbul'da yapacağımız mitingi, HDP ile organize edeceğiz. Biz BDP olarak bütün gücümüzle İstanbul Kadıköy'de yapılacak mitinge katılacağız. İstanbul'da bulunan bütün halkımızı Kadıköy mitingine davet ediyoruz. Bu buluşmada halklarımızın yan yana birlikte özgür bir gelecek ve barış içinde isteklerimizi açığa çıkartacağız. Bu nedenle bütün halkımızı Newroz coşkusuyla mitinge katılmaya davet ediyorum. Aynı şekilde Van ve Mersin'de yapılacak mitinge bütün halkımızı davet ediyorum" diye konuştu.

'DİYARBAKIR MİTİNGİ EN GÖRKEMLİ MİTİNG OLACAK'

Kışanak, 1 Eylül Diyarbakır mitingi için yapılacak diğer mitingler içerisinde en görkemli gücü ortaya çıkarmayı hedefleyen bir miting olacağını belirterek, "Diyarbakır'deki tüm STÖ ve sosyal alanlar, DTK, partimiz günlerdir bu miting için seferber olmuşlardır. Kadınlar gençler, iş çevreleri, insan hakları örgütleri, meslek örgütleri, sendikalar, partimiz herkes büyük bir heyecanla bu mitinge hazırlanıyor. Diyarbakır'in 1 Eylül mitinginin ana teması Newroz coşkusuyla Rojava devrimini selamlamak olacaktır. Bu nedenle bu miting bizim için çok önemlidir. Tüm halkımız şunu çok iyi biliyor ki; Diyarbakır'de Newroz'da tarihi bir deklerasyon yayınlandı. Kürt halkı yediden yetmişe milyonları aşan kitle ile bu Newroz coşkusunu barışa ve çözüme olan inancıyla buluşturdu. Demokratik bir yaşamı ve demokratik kurtuluşu selamlayan bir Newroz oldu. Şimdi biz 1 Eylül'de aynı ruhla, aynı coşkuyla aynı heyecanla bunu hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

'ROJAVA DEVRİMİNİ SELAMLIYORUZ'

"Rojava'da halkımızın ortaya çıkartmış olduğu bir devrim var" diyen Kışanak, şunları dile getirdi:

"Bu devrimi selamlıyoruz. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'den tüm dünya ve Ortadoğu'ya güçlü bir ses ve mesaj gidecektir. Bu mesajla Kürt halkının topyekün Rojava halkının yanında olacağını gösterecektir. Rojava'daki halkımızın kazanımlarını korumak için topyekün Rojava'nın yanında olacağız. Demokratik bir Suriye, Özerk Kürdistan projesinin hayata geçirilmesi için hep beraber büyük bir gayretle bu mücadelenin içerisinde yer alacağız ve buna desteklerimizi sunacağız.

Diyarbakır 1 Eylül mitinginin ana teması bunlar olurken, aynı zamanda barışa olan bir sahiplenmede söz konusudur. Bu miting aynı zamanda barış ve çözümü sahiplenme mitingi de olacaktır. Demokratik kurtuluş sürecinin en görkemli adımlarından birisi olacak. 1 Eylül mitingine halkımızın böyle bir anlam yüklemesi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz süreç, halkımızın böyle duruş sergilemesini bekliyor. 1 Eylül'de Diyarbakır'de İstasyon Meydanı'nda halkın demokratik kurtuluş sürecine olan gücünü ortaya çıkaracak bir miting olacaktır. Tüm halkımızı 1 Eylül günü Diyarbakır İstasyon Meydanı'na davet ediyoruz."

Kışanak, 1 Eylül'de Diyarbakır'da yapılacak mitingin tarihi bir adım olacağına işaret ederek, "21 Mart Newroz coşkusunu 1 Eylül'de İstasyon Meydanı'na taşımalıyız. 21 Mart Newroz'unun ortaya çıkardığı çözüm gücünü, 1 Eylül'e taşımalıyız. Diyarbakır halkı bu tarihsel günde her zaman olduğu gibi yine duruşunu ortaya koyacaktır. Daha şimdiden halkımızın yapacağı çalışmalarda başarılar diliyorum, onları kutluyorum" dedi. (Özgür Gündem)