HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamede siyaset yasağı istenen isimlerden biri de HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar oldu.

İddianamenin Mithat Sancar ile ilgili bölümünde Meclis’e fezleke olarak da gönderilen 18 Haziran 2018 tarihli konuşması yer aldı.

'EDİRNE’YE, SELO’YA SELAM YOLLUYORUZ'

Sancar’ın 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla Nusaybin’de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandığına dikkat çekildi:

"... çünkü çünkü çok acı çektik hep birlikte şehirlerimiz yıkıldı, partilerimiz kapatıldı. Yoldaşlarımız zindana tıkıldı, Cumhurbaşkanı adayımız dört duvar arasında, sevgili Selahattin Demirtaş on yıllardır acının her türlüsünü gördük...",
"... Demirtaş gelecek ve burada sizinle buluşacak 24 Haziran'da Edirne’ye de buradan selam yolluyoruz, Selo'ya selam yolluyoruz", 
"...Suç bütün suçlular bütün bir araya gelmiş, bütün suçlular birlik olmuş bu ülkenin kaderini tayin etmek istiyorlar, buna izin vermeyeceğiz buna asla izin vermeyeceğiz… kürdistanın oylarıdır, kürdistan idaresidir. Bakın biz ne diyoruz, Selo başkan ne diyor, ne diyoruz yoldaşlarımız ne diyor, biz diyoruz ki halkların kardeşliğini istiyoruz, biz bu ülkeye barış getireceğiz onlar ne diyor, her yerde savaş, her yerde şiddet diyorlar Afrin sana ne yapmıştı. Afrin sen gittin kürtlerin orada kendi kazanımlarıyla yaşam alanını, özgürce yaşam alanını engellemek için o cihatçı çetelerle işbirliği yaptın ama ama ama ama asla zorbalıkla asla çetelerle bir yerde art niyet kurulamaz, halkların kabul etmediği hiçbir kimse asla o halkı yönetemez, bütün bütün siyasi rehinelerin bütün özgürlük tutsaklarının zindandan çıkmaları için bizim bu barajı yerle bir etmemiz gerekiyor. Bu barajı yerle bir ederken aynı zamanda zindanların kapılarını açmış olacağız hep birlikte Selo başkanda buradan sizin iradenizle meclise giden G.Y. kardeşimde, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ'da hepsi hepsi özgürlüğüne kavuşacaklar."

'MASUM GÖSTERME, ÖVME SUÇU'

İddianamede hakkında inceleme yapılan Mithat Sancar'ın, "PKK/KCK silahlı terör örgütünün son dönemde izlediği strateji ve politikalara uygun bir şekilde hareket edip, örgüt jargonunu kullandığı" ileri sürüldü, “PKK/KCK silahlı terör örgütünü, bu örgütün Suriye uzantısı olan YPG/PYD silahlı terör örgütünü, PKK/KCK silahlı terör örgütü adına suç işleyen Selahattin Demirtaş, G.Y, İdris Baluken ve Figen Yüksekdağ'ı ulusal ve uluslararası kamuoyuna masum şekilde lanse ettiği, bu yolla övdüğü, yaptıklarını teşvik ettiği, eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı, 27. Dönem Milletvekili Mithat Sancar'ın terör örgütünün propagandasını yapma ve suçu ve suçluyu övme suçlarını işlediği yönünde yeterli delilin mevcut olduğu gerekçesiyle Anayasa’nın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulmuştur” denildi.