Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Karaman, yüzde ve burunda oluşan sivilcelerin önemsenmesi gerektiğini belirterek, "Bu bölgede ortaya çıkabilecek bir enfeksiyon felç veya ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Karaman, ağız kenarından burun köküne uzanan bölgenin "ölüm üçgeni" olarak nitelendirildiğini belirterek, bu bölgedeki kan damarlarının toplardamarda birleştiğini söyledi.

Yüz çevresinde oluşabilecek enfeksiyonun baş ağrısı, görme kaybı, felç veya ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çeken Karaman, "Yüz bölgemizin derisinde görünen ve hoş olmayan her şeyi ya kopartırız ya da patlatırız. Özellikle ölüm üçgeninde, bu alışkanlıklarda aşırıya kaçarsak, sebep olabileceğimiz herhangi bir enfeksiyon çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bu sebeple güzel görünmek için yaptıklarımız bilinçli değilse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yüzde ve burunda oluşan sivilceler önemsenmeli, çünkü bu bölgede ortaya çıkabilecek bir enfeksiyon felç veya ölümle sonuçlanabilir. Özellikle bu bölgede deri yapısındaki bozulmalar bakterilere herhangi bir engelle karşılaşmadan beyne ulaşma imkanı sağlar" diye konuştu.

Karaman, burun ve dudak kıllarını usulsüzce koparmanın yanı sıra olası sivilceleri patlatmanın müdahale yerlerinde bakterilerin toplanmasına ve "ölüm üçgeni"ndeki kan dolaşımına karışmasına yol açacağını belirterek, en önemli korunma yönteminin, ellerin bu bölgelerden uzak tutulması ve sivilcelerle oynama alışkanlığından kurtulması olduğunu dile getirdi.

Burun ve yüzdeki enfeksiyonların mutlaka tedavi edilmesini gerektiğini vurgulayan Karaman, "ölüm üçgeni" olarak nitelendirilen bölgede pirsing kullanımının uygun olup olmayacağının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.