Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 35 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan ve şimdiye kadar yakalanamayan firari sanık Murat Sonkur’un ikamet adresleri Almanya’da tespit edildi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına ‘Sivas davasını’ takip etmek üzere görevlendirilen ve Hamburg’da yaşayan avukat Mahmut Erdem, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen Sivas katliamının baş sanığı Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığı adreslerin tümünü tespit etti.

Süheyla Kaplan'ın Artı Gerçek'te yer alan haberine göre Türkiye’den Murat Sonkur’un ‘iade edilmesi’ konusunda herhangi bir resmi talebin olmadığını da ortaya çıkaran Erdem’e göre ‘ülkesinde katliamı gerçekleştiren bir sanık’ Almanya’da da derhal yargılanmalı. Erdem, Artı Gerçek’e konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ALMAN MAKAMLARINDAN ADRES İSTENDİ, SONKUR ORTADAN KAYBOLDU”

Sivas’ta 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak davasının duruşması 26 Haziran 2018 tarihinde Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir dakika süren duruşma 28 Kasım 2018 tarihine ertelendi. Kırmızı bültenle aranan sanıklar Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan’ın aranmasına devam edilmesine karar veren mahkeme başkanı sanıkların adreslerinin bulunamamasını kararına gerekçe gösterdi.

Sivas Davası’na ilişkin gelişmeleri Almanya’dan takip eden Av. Mahmut Erdem, Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığını, tüm ikamet adreslerinin tespit edildiğini ve bilgilerin tümünün Türkiye’ye Sivas davasının mağdur avukatlarına gönderilerek mahkemeye sunulduğunu söylüyor. Ancak mahkeme, şimdiye kadar bu bilgileri işleme almadı.

Firari sanığın Almanya’daki tüm ikamet adreslerini tespit ettiğini belirten Erdem, baş sanık Sonkur’un Alman makamları tarafından belirtilen ikamet adreslerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Murat Sonkur, Sivas katliamından sonra Almanya’nın Hessen eyaletine kaçıyor. Burada bir süre yaşadıktan sonra 22 Kasım 2016 yılına kadar Hamburg’un Harburg semtinde ikamet etmeye başlıyor.”

Bu bilgileri tespit eden Erdem ilgili kentlerdeki Alman ikamet dairelerine Murat Sonkur’un ikamet bilgilerini almak için başvuruyor. Ancak bu başvuruların hemen akabinde Murat Sonkur yeniden ortadan kayboluyor.

Sonkur’un peşini bırakmayan Erdem, Kasım 2016’dan sonra Murat Sonkur’un bu kez Almanya’nın Augusburg kentinde ikamet ettiğini ortaya çıkarıyor. Augusburg’daki ilgili ikamet dairesi tarafından avukat Erdem’e bilgi ulaştırılmasının ardından firari sanık Murat Sonkur bu adresten de kayboluyor.

Murat Sonkur’un yeni ikamet adresini de tespit eden Erdem, “Sonkur, 22 Aralık 2016’dan sonra Almanya’nın Butzbach kentinde yaşamaya başladı. Ancak Butzbach İkamet Dairesi’nden resmi bilginin bana ulaştırılmasının ardından sanık Sonkur buradan da kayboldu” dedi.

Firari sanık Murat Sonkur’un 26 Ocak-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında ise Almanya’nın Limburg an der Lahn kenti oldu. Avukat Erdem 26 Temmuz 2017 tarihinde Limburg an der Lahn Eyalet Savcılığı’na “Kitlesel katliama bulaşmış bir sanığın Almanya’da yargılanması için suç duyurusunda bulunduğunu” hatırlatarak sanığın Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Eyalet Mahkemesi, Erdem’in başvurusuna firari sanık Murat Sonkur’un Almanya’nın Bayern eyaletine bağlı Coburg kasabasına taşındığını ve soruşturmanın Coburg Savcılığı tarafından yürütüleceği yanıtını veriyor.

'Sanığın adresinin tespit edilmesi ile adres değişimi arasında geçen süre en fazla 1 gün'

1 YILDA BEŞ İKAMET DEĞİŞTİRDİ

Erdem, davaya ilişkin Almanya’nın da sorumlu olduğunu hatırlatarak şu soruların yanıtının bulunması gerektiğinin altını çiziyor:

- “Avukat olarak firari sanık Murat Sonkur’un Alman ikamet dairelerinden bilgilerini talep etmemden bir gün sonra sanığın ortadan kaybolduğu ortaya çıkıyor. Resmi işlemlerin başlamasının ardından Murat Sonkur’a bu bilgileri kim veriyor?

- Firari sanık Murat Sonkur’un açık adresi Alman resmi makamlarca tespit edilmesine rağmen Türkiye’den neden herhangi bir iade talebi gelmiyor? Nitekim Coburg Eyalet Savcılığı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye, Almanya’dan sanığın iadesi konusunda herhangi resmi bir talepte bulunmamış. Alman Coburg Eyalet Savcılığı ‘Eğer Türkiye talep ederse Almanya’dan iade işlemlerini başlatırız’ cevabı veriyor.

- Bamberg Başsavcılığı dosyayı neden kapatmak istiyor?”

Bamberg Savcılığı dosyayı kapatma girişimine itiraz eden avukat Erdem’e şu yanıtı veriyor:

“Türkiye’den bize gelen herhangi bir talep yok. Sizin verdiğiniz bilgiler dışında da elimizde herhangi bir bilgi mevcut değil.”

"MURAT SONKUR DERHAL TUTUKLANMALI"

Erdem, Türkiye’de kitlesel katliam suçu işlemiş sanıkların Almanya’da da yargılanabileceğine dair ilgili yasaların mevcut olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’deki savcılara firari sanığın nerde ikamet ettiğine dair adresleri verdik. Türkiye’de savcılar bu bilgileri neden işleme koymuyor? Aynı şekilde Almanya’da eyalet savcılığında bu bilgilerin işleme konulması hangi güç ya da güçler tarafından engelleniyor? Bu kişi bizim tarafımızdan resmi bilgi talebinin ardından bir yılda beş adresi nasıl değiştiriyor? Murat Sonkur’u Almanya’da kim koruyor? Kimler yardım ediyor? Kimler anında bu kişiye ev buluyor? Nasıl geçiniyor? Kimler tarafından besleniyor? Kitlesel bir katliamın baş sanığı 25 yıldır Almanya sokaklarında nasıl dolaşıyor?”

Sivas katliamı davasının sanıklarının Türkiye’de sürekli aklandıklarına da dikkati çeken Erdem “Ben Türkiye’deki mahkemelerden bir şey beklemiyorum. Hukuk devleti olmadığı için. Ancak Alman, Bayern Mahkemesi'nden firari sanığın derhal tutuklanmasını ve Alman Ceza Mahkemesi’nde davasına başlanmasını talep ediyorum. İnsanlık suçu işleyen bir kişi Almanya’da da yargılanabilmeli. Gerekirse Alman mahkemeleri mağdur ailelerin, şahitlerin, avukatların Almanya’da ifadesini alabilmesine olanak sağlamalı, onları dinlemeli’ şeklinde konuştu.