Sivas Katliamı’nın 3 firari sanık üzerinden devam eden davasının 29’uncu duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukat Özgür Piroğlu, katliamı önümüzdeki günlerde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtirken mahkeme heyeti, dönemin başbakanı, emniyet müdürü, vali ve belediye başkanının dinlenmesi talebinin ve derneklerin davaya katılım talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 26 Ocak 2023'e ertelendi.

Duruşmaya katliamda yakınlarını kaybeden aileler, DAD Ankara Şubesi Ana Fatma Cemevi, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), İHD Ankara Şubesi, HDP Il Örgütü temsilcileri, Hollanda Büyükelçiliği’nden gözlemciler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Katliamda hayatını kaybeden Gülsün Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Madımak Katliamı politik bir cinayet olduğunu ifade etti. Alevi katliamlarının hepsinin politik olduğunu söyleyen Karababa, "Madımak Alevi soykırımının bir zincir halkasıdır. Açtığım Alevi soykırımı pankartı nedeniyle hakkımda soruşturma açıldı. Ben burada defalarca bunu dillendirdim. Tutanaklara geçti hepsi. Koçgiri Sivas, Gazi, Maraş hepsini toplasak, Alevilere bir soykırım vardır. Soykırımı tekrarlıyorum. Bu tanımlama doğrudur. Alevi toplumu yerinden yurdundan edilmiştir. Kimliklerini saklayarak yaşamak zorunda kalmışlardır. Mal ve mülklerine el konulmuştur. Alevilerin bu ülkede can ve mal güvenliği yoktur. Soykırımların devamını önlemek için bu dava soykırım davası olarak yürütülmelidir” dedi.

“TANSU ÇİLLER DİNLENSİN” TALEBİ

Avukat Özgür Piroğlu, “Bu katliamı önümüzdeki günlerde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacağız. Alevilere soykırım uygulanıyor. Devlet denetleme kurulu bu katliamdaki devletin kusurunu hazırladığı raporda ortaya koymuştur. Bu raporun tamamının mahkemece talep edilmesini istiyoruz. Dönemin başbakani Tansu Çiller’in dönemin valisi ve belediye başkanının da dinlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

“ADİL YARGILAMA İSTİYORUZ”

Avukat Hüsniye Şimşek, katliam davasıyla ilgili adil bir yargılama istediklerini belirterek, "Ancak yıllardır sonuçlandırılmadı. Bu katliamın arkasında kimler var bunlar araştırılmıyor. Mahkeme gereken soruşturmaları yürütmüyor. Taleplerimiz heyet tarafından hep reddediliyor. Etkin bir yargılama yapılsın istiyoruz. Siyasi sorumlular açığa çıkarılmalıdır” dedi.

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇTUR”

Avukat Ali Yılmaz, “Bu katliam insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Zaman aşımı sorunu var. Bu tür davalarda zaman aşımı olmamalı. Kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili tüm belgeleri Adalet Bakanlığından istedik ama cevap bile verilmedi. Bakanlık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz” dedi.

Avukat Şenal Sarıhan, katliamın üzerinden 29 yıl geçtiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıyayız. Katliam sırasındaki eyleme 15 bin kişi katıldı. Ancak 170 kişi gözaltına alındı. Uzun yıllar geçti ve çok az kişiye dava açıldı. Şeriatçı bir grubun organize saldırısı yaşandı. Basit adli soruşturmalarla geçiştirilmeye çalışıldı. Aranan firari sanıklar kuş gibi uçup gitti yurt dışına. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Zaman aşımına uğramasına izin verilmemeli. Bu olay insanlık dünyasının kalbinde onulmaz yaralar açtı. Bir toplumun onurunu ayağa kaldırılması için yargı devreye girer. Adalet Bakanlığı bu firari sanıkları bir türlü bulamadı. Kadın vicdanınıza sesleniyorum. Bu katliamın hesabını sorun. Etkin bir soruşturma yürütün ve adil bir karar verin."

Katliam davasının avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme heyeti, sanıklar Eren Ceylan, Murat Karataş ve Murat Sonkur hakkındaki tutuklama amaçlı yakalama kararının devamına, yakalanırlarsa yeni duruşma günü verilerek duruşma açılmasına, eksik evrakların istenmesine, dönemin başbakanı, emniyet müdürü, vali ve belediye başkanının dinlenmesi talebinin reddine, derneklerin davaya katılım talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 26 Ocak 2023 saat 14.00’e ertelendi.

Kaynak: Evrensel