Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da armağan edildiği savlanan Urla Zeytineli’ndeki villalar için yapılan SİT derece değişikliğine ilişkin rapor, kamuoyundan gizlendiği ifade edildi.

Villaların da bulunduğu bölgedeki 20 hektarlık alanın SİT derecesi, 1’den 3’e düşürülmüş, buna dayanak olarak da İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu’nun hazırladığı rapor gösterilmişti. TMMOB İzmir Şube İl Koordinasyon Kurulu’na bağlı meslek odaları, aylardır talep ettikleri bu rapora ulaşamadı. Tüm Öğretim Elemanları Derneği de Bilgi Edinme Yasası kapsamında istediği bilgilere, yasal sürenin üzerinden 41 gün geçmesine karşın ulaşamadı.

Emre Döker'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD) İzmir Temsilcisi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, “Bir haber çıkmayınca başvurumun akıbetini araştırmak amacıyla İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittim. İlgili Tabiat Varlıklarını Koruma Şube müdürüne çıktım. Havadan sudan bahaneler öne sürmeleri üzerine oradan ayrıldım. O gün bugündür bir aya yakın zaman geçti bir haber yok ve olmayacak, çünkü başvurumun kaybolmasını anlatmaları olanaksız” dedi.

Şehir Plancıları İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer de Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nu idareden birçok kez resmi olarak talep etmelerine karşın kendilerine iletilmediğini vurgulayarak “Bu durum son derece düşündürücüdür. Bu durum raporun, usül ve esaslara uygunluğu hususunda endişelerimizi artırmaktadır” diye konuştu.