Emre Orman - Soner Karabulut / Demokrat Haber

Şişli Belediyesi’nin bir yan kuruluşu olan Kent-Yol A.Ş. işçileri, işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Çünkü belediye kendi firması olan Kent-Yol A.Ş.’yi ihaleye sokmayarak, 18 yıldır Kent-Yol A.Ş. işçisi olarak çalışan işçilerin işsiz kalmasının önünü açıyor.

17 Temmuz Pazartesi günü saat 11.00’de yapılacak olan personel alım ihalesi, belediye tarafından taşeron bir firmaya verilmek isteniyor. Kent-Yol A.Ş. işçileri, ihaleyi Kent-Yol firması alsın, başka bir firmaya verilmesin diye eyleme başladılar. Belediye ise, işi bir taşeron firmaya verip, Kent-Yol A.Ş.’yi alt taşeron olarak kullanmak istiyor. Bu da çalışan işçilerin tasfiyesi anlamına gelebilir.

Eylem alanında işçilere yaşadıkları sıkıntıları ve amaçlarını sorduk:


DİSK Genel İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Şenol Erdem:
Biz Çarşamba gününden itibaren burada eyleme geçmiş bulunmaktayız. Sabah 05.00 itibariyle Kent-Yol A.Ş.’nin bu ihaleye girmeyeceği anlaşıldıktan sonra, eylemliliklerimizi başlattık. Çarşamba günü saat 12:00’de basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Verdikleri karardan dönmeleri için, işverenlere iki günlük bir süre verdik. Bu ihalenin yeniden Kent-Yol A.Ş.’ye verilmemesi durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanarak işi durduracağız ve sokaklarda artık bunları Şişli halkına deşifre edeceğiz.”


Grev Sözcüsü Şeref Doğan:
Biz, 15 senedir bu işi yapıyoruz. Bizim sadece tek isteğimiz, kendi şirketimizde çalışmak. Başka bir şirket istemiyoruz. Kendi şirketimizde devam etmek istiyoruz. Çünkü şirketimizin bize vermiş olduğu güvence ve diğer her türlü hak daha güzel. Biz, kendi şirketimizi yeniden istiyoruz. İşimiz, ekmeğimiz ve mücadelemiz için buradayız.”

“BİZ DE CHP’DEN ADALET İSTİYORUZ”


Kent-Yol İşçisi Fethi Aşkın:

“Şöyle diyebiliriz; mesela CHP adalet istiyor, adalet için yollara düştü ve o kadar insanı peşine taktı. Ama kendi belediyesinde adaletsizlik yapıyor. Biz de işçiler olarak, CHP’den adalet istiyoruz, adil davranmalarını istiyoruz. Burada adamların temel niyetleri, buradaki sendikal örgütlülüğü bitirmeye çalışmaktır. Ve kendi adıma şunu söyleyebilirim ki; her belediyede olduğu gibi, burada da bazı insanlar rüşvet yiyorlar ve bundan dolayı buraya yeni şirketler, yeni taşeronlar, taşeronların alt taşeronlarını koymaya çalışıyorlar.”


Kent-Yol’dan Bir Kadın İşçi:

“Şu anda biz belediyenin 18 yıllık iştiraki olan Kent-Yol firmasında, 18 yıldır çalışıyoruz, ekmeğimizi kazanıyoruz. Ama maalesef şu anda belediye, kendi firması olan Kent-Yol A.Ş.’yi ihaleye sokmayarak, başka firmalara ihaleyi peşkeş çekmekte. Biz, ekmeğimizin peşindeyiz. Firmamızın tekrar ihaleyi alarak devam etmesini istiyoruz. Şu anda demokratik açıdan çok yanlış şeyler yapılıyor. İşçilere hiçbir şekilde demokratik davranılmamakta. İşçiler sürekli tehdit ediliyor, özgür iradelerini kullanamıyorlar. Sanki bizler teröristmişiz gibi, bütün polisleri üzerimize sürüyorlar. Bizler buranın işçileriyiz. Ama binaya giriş-çıkışlarımızda bize sanki işçi değil de birer teröristmişiz gibi bir gözle bakılıyor ve bu şekilde muamele ediliyor. Biz de burada işçiler olarak adalet istiyoruz.”

Şişli Belediyesi önünde eylemlerine devam eden işçiler, eğer talepleri kabul edilmez ve ihale taşeron firmaya verilirse, 17 Temmuz Pazartesi günü sabahı işi durdurarak greve gideceklerini belirttiler.