Milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Maliye Bakanlığı, Gençlik Ve Spor Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2015 bütçeleri üzerinde görüşlerini açıkladılar.

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır söz alarak ‘Maraş olaylarını’ kınadıklarını söyledi. Kahramanmaraş Valiliği'nin Maraş Katliamı’nın 36. yıl dönümü kapsamında yapılması planlanan etkinliğe izin verilmemesine ilişkin gerekçesini okuyan Satır, güvenlik nedeniyle alınan bu karar hakkında milletvekillerini bilgilendirmek istediğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Valiliğin kararını eleştirerek, bu açıklamayı yapmanın da Grup Başkanvekili'nin değil, hükümetin görevi olduğunu belirtti. 

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise söz alarak, "Sayın Grup Başkanvekili'nin bu gerekçeyi matah bir şeymiş gibi paylaşmasını esefle kınıyoruz"dedi. 

Maraş’ta yaşananın bir Alevi ve Kürt katliamı olduğunu vurgulayan Önder, ‘Bu kent 12 Eylül faşizmiyle dönemin sıkıyönetim komutanlığı tarafından tanıksızlaştırıldı. Büyük bir pogrom yaşandı. Alevi nüfus %30 iken istatistiki olarak ölçülemeyecek duruma getirildi’ dedi.

Önder, ‘Valinizin açıklamasının arkasına saklanacağınıza valinizi Maraş’ta bugün faşist zihniyetin astığı afişlere karşı uyarın’ diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş'ın derin bir üzüntü yaşadığını, ancak gelinen noktada kentin kendi içinde bu sorunu çözdüğünü, bir model oluşturduğunu, kardeşçe yaşadığını söyledi. Ünal, kent dışından ve içeriden gelebilecek bazı riskli durumları ortadan kaldırmak için böyle bir karar alındığını, bunun bir yasaklama olmadığını iddia etti.

Ünal'ın konuşmasındaki "dışarıdan gelenler" ifadesine tepki gösteren Sırrı Süreyya Önder, "Onların acısına iştirak etmek isteyenler nereden dışarıdan gelenler oluyor?" diye sordu. 

Önder; ‘Dışarıdan gelenler’ dediğiniz insanlar, kaybettikleri 400’ün üzerindeki canı anmak isteyenlerdir. Bugün Maraş’ta 500’den az Alevi yaşıyor, dışarısı içerisi mi kalmış, bu katliam zaten herkesi dışarı itmiş.’ diye konuştu.

(Demokrat Haber,sy)