Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından Diyarbakır’da ‘Öcalan’a Özgürlük’ mitingi düzenlendi.

‘Çözüm ve Özgürlük İçin Alanlardayız’ mitingine onbinlerce kişi katıldı. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Kimse unutmamalı, Öcalan tutsak oldukça barış da tutsak olacaktır. Öcalan’a özgürlük derken barışı savunuyoruz" dedi.

Tertip komitesi adına BDP il eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt konuştu.

2013 Newrozu’nda Öcalan'ın biz çözüm süreci için manifesto yayınladığını dile getiren Zümrüt, Abdullah Öcalan’ın tek taraflı olarak süreci yürüttüğünü, AKP hükümeti ve devlet tarafından bir adım atılmadığını savundu.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, kitlenin sevgi gösterileri ve coşkusuyla karşılandı.

Halkı Kürtçe “Hûn bi xêr hatin” diyerek selamlayan Önder'in, Öcalan’ın selamını getirdiğini söylemesi, “Bijî Serok Apo” sloganıyla karşılık buldu.

İmralı’da 20’ye yakın ziyaret gerçekleştirdiklerini, fakat Öcalan’ın bir kere dahi şahsi özgürlüğünü gündeme getirmediğini söyleyen Önder, Kürt halkının Ortadoğu’da yıldız gibi parladığını ifade etti. Kürt halkının barış, özgürlük, demokrasi ve eşitlik istediğini söyleyen Önder, bu taleplerini sokak sokak, mahalle mahalle dile getirdiklerini belirtti.


Kürtlerin direnmek için bir alan seçme lüksüne hiç sahip olmadığını ifade eden Önder, “İktidar neredeyse orada direneceğiz” dedi. Önder, barışta inat edenler olarak yine alanlarda bir arada olduklarını söylerken, daha bir yıl öncesine kadar bu alanda devletin gaz, panzer ve TOMA’larla ölüm olup yağdığını söyledi.

Öcalan'ın halkın direnişi sayesinde muhatap olarak alındığını dile getiren Önder, bu uğurda mücadele edenleri saygıyla andıklarını sözlerine ekledi. “Barış sürecinin sonunda Sayın Öcalan serbest kalacak mı?” sorusunun her zaman sorulduğunu hatırlatan Önder, bu sorunun cevabını verebilmek için alanlarda olduklarına işaret etti.

Önder, “Kimse unutmamalı, Öcalan tutsak oldukça barış da tutsak olacaktır. Öcalan’a özgürlük derken barışı savunuyoruz. Özgürlüğümüz de barış da hayatımızın bir parçasıdır” açıklamalarında bulundu.

Kürt, Ermeni, Alevi, Sünniyi ezdirmemeye söz verdiklerini kaydeden Önder, yolun uzun ya da kısa olmasının önemli olmadığını dile getirerek, “Her halükarda yol bizimdir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (ANF)