TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki ve dönemin Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik'i dinledi.

 

Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında yapılan görüşme Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın TBMM'nin arşivinde kayıtlı bulunan Küçüktiryaki ile ilgili bir mektubu okumasıyla başladı.

 

Baş'ın mektuptaki ''Beni Amerika keşfetti. Beni, Emniyet Genel Müdürü olarak atayan başbakan değildir. En çok Alevi ve Kızılbaş soykırımı yapan benim. Ankara'da 'Aleviler'in kurtarılmış bölgesi' diye anılan mahallede işkence yapan Ankara emniyet müdürünü atayan benim'' ifadelerinden haberinin olup olmadığının sorulduğu Küçüktiryaki, bunlardan haberdar olmadığını söyledi.

 

İşkence yapmadığını savunan Küçüktiryaki, ''Ne bir kişiye tokat attım ne de bir kişiye 'tokat atın' dedim'' ifadelerini kullandı.

 

'İŞKENCE BİRİMİ YOKTU'

Komisyon üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sanıkların intihar etmesi ve işkence olaylarıyla ilgili sorusu üzerine Küçüktiryaki, ''Böyle bir şey varsa ya benden öncedir ya benden sonradır. Yetki ve salahiyet tamamen sıkıyönetim komutanlarındaydı. Bize bir şey intikal etmezdi. O kadar karışık bir devre ki bize hiç böyle şeyler ulaşmadı'' diye konuştu.

 

Emniyette işkence yapmakla görevli bir birimin olup olmadığı sorulan Küçüktiryaki, ''Kesinlikle böyle bir birim yok'' dedi.

 

Komisyon üyesi MHP milletvekili Atila Kaya'nın Küçüktiryaki'ye "o dönemdeki olayların engellenmesi için adımlar atılmadığı" sorusuna ise Küçüktiryaki'nin cevabı şöyle oldu: "Bizim sıkı yönetim komutanlarıyla onların da bizimle hiç bir ilişkimiz olmazdı. Sadece 'Filan adamı al, filanı ver gibi... Örneğin Ankara emniyet müdürünü görevden alın, filanı yapın' dediler. Biz buna direndik. Fakat daha sonra istedikleri adamı yaptılar."

 

O sırada Önder de Küçüktiryaki'ye, "Siz emniyet müdürlüğü yaptığınıza emin misiniz? " dedi ve salonda gülüşmeler oldu.


Daha sonra BDP'li Önder'e, "ne tür işkencelere maruz kaldınız" şeklinde sorulan soruya, Önder'in cevabı şöyle oldu: "Cezaevinde herkese ne yapıldıysa bize de o yapıldı. Falakalar, kendi eliyle dövmeler, köpekleri üstümüze salmalar, hakaretler. Bir özel harp mensubudur kendisi. Kıbrıs'taki gaddarlığından dolayı ödüllendirilerek Mamak'a gönderilmiştir" şeklinde yanıt verdi.

 

'RACİ TETİK İŞKENCECİMDİR'

Nimet Baş'ın başkanlığındaki komisyon, daha sonra dönemin Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik'i GATA'ya bağlı huzurevinde dinledi.

 
Sırrı Süreyya Önder ise, ''Benim bilfiil işkencecimdir," dediği Raci Tetik ile yüzleşti. Önder daha sonra Tetik için, "Sadece benim değil, Mamak Cezaevi'nden geçen binlerce insanın da işkencecisidir. Ayrıca iki yoldaşımızın da ölümünden sorumlu bir özel harp mensubudur. Kıbrıs'taki görevinden sonra ödüllendirilerek, Mamak'a gönderilmiştir'' dedi.