Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 9 Ocak günü Şırnak’ın Cizre, Silopi, İdil ve Beytüşşebap ilçeleri ile Siirt’te yapılan ev baskınlarında 24 kişi gözaltına alındı. 3 kişi emniyetteki ifade işlemlerinin ardından 10 Ocak’ta serbest bırakılırken, 11 ve 12 Ocak’ta adliyeye sevk edilen 11 kişiden 4’ü tutuklandı, 7 kişi serbest bırakıldı. Geriye kalan 10 kişinin ise gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı.

TERS KELEPÇE

Ömer Akın'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, operasyon kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 2 yurttaş, emniyette yaşadıklarını anlattı. Güvenlik kaygısı ve yaşadıklarının yarattığı psikolojiden dolayı her iki kişi de, isimlerinin yazılmasını istemedi. 

11 Ocak'ta evine yapılan baskınla gözaltına alınan yurttaş, ilk önce Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü daha sonra Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü belirtti. Bu süre zarfında ellerinin arkadan kelepçelendiğini ve plastik kelepçenin çok fazla sıktığını, durumu aktardığı polislerin ise kelepçeyi daha da sıktığını dile getirdi. 

ÇIPLAK ARAMA

Ters kelepçe nedeniyle el bileklerinin morardığını anlatan yurttaş, hala sol baş parmağını kıpırdatamadığını söyledi. Götürüldüğü Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak aramaya maruz kaldığını belirten yurttaş, “Nezarette tutulurken beni bir odaya çıkardılar. Odada 4 polis ve bir çevirmen vardı. Odaya girdiğim zaman ‘Sana birkaç soru soracağız. Bunları cevaplarsan seni hemen Cizre’ye göndereceğiz. Eğer cevaplamazsan müebbet hapis cezası alacaksın’ dediler. Onlara avukatım olmadan konuşmayacağımı söylemem üzerine bağırmaya başladılar. Hepsi bir yandan bağırıyordu, diğer yandan da gülüyorlardı” diye belirtti. 

AVUKATSIZ GÖRÜŞME

Aynı gün gözaltına alınan başka bir yurttaş, ters kelepçelenerek, Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ve nezarete konulmadan önce çıplak aramaya maruz kaldığını kaydetti. Avukatı olmadan "sohbet" adı altında görüşmeye götürüldüğünü belirten yurttaş, sohbeti reddettiği için görüşmenin sonlandığını aktardı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Gözaltında maruz kaldıkları uygulamalardan dolayı psikolojilerinin bozulduğunu dile getiren yurttaşlar, bu hukuksuz uygulamalara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.