Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili Aycan İrmez, Şırnak T Tipi Cezaevinde çıkan yangında bir çocuk mahkumun yaşamını yitirmesine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının 14 Mart 2016 tarihinden bugüne kadar tam gün devam ettiğini belirten Aycan, kent merkezindeki T Tipi Cezaevinde 28 Eylül 2016 tarihinde yangın çıktığını, bu yangında bir çocuk mahkumun yaşamını yitirdiği ve bir mahkumunda ağır yaralandığı bilgisinin kendilerine iletildiğini kaydetti.

"Cezaevinde yangın çıktığı bilgisini aldıktan sonra ulaşmaya çalıştığımız cezaevi yönetimi ve il merkezindeki yetkililer bizimle irtibat kurmaktan kaçınmış ve hiçbir şekilde iletişime geçmemişlerdir" diyen İrmez, ayrıca Şırnak T Tipi Cezaevinde ne olup bittiğini yerinde incelemek için Şırnak'a gitme girişiminin yetkililer tarafından engellendiğini belirterek şu soruları yöneltti:

"* Şırnak T Tipi Cezaevinde meydana gelen yangının sebebi nedir? Yaşanan yangın hakkında yürütülen idari soruşturma var mıdır? Var ise soruşturma da gelinen aşama nedir?

* Şırnak T Tipi Cezaevinde meydana gelen yangın öncesi mahkumların cezaevindeki uygulamaları protesto etmek amacıyla isyan çıkardığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise isyanın sebebi nedir?

* Söz konusu yangında cezaevi yönetiminin herhangi bir ihmali bulunmakta mıdır? İhmal söz konusu ise bir çocuk mahkumun yaşamını yitirdiği ve bir mahkumun da yaralanmasına sebep olan olayda ihmali bulunan cezaevi yönetimi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise gerekçesi nedir?

* Bütün girişimlerimize rağmen cezaevi yönetimi bizimle irtibat kurmamış, telefonlarımıza çıkmayı kabul etmemiştir. Cezaevi yönetiminin telefonlarımıza çıkmama gerekçesi nedir? Yangınla ilgili bilgi vermekten çekinmelerinin sebebi nedir?

* Şırnak T Tipi Cezaevi'nde meydana gelen yangından sonra herhangi bir olay, gerginlik ve/veya müdahale yaşanmış mıdır? Cezaevinde bulunan mahkumların yakınlarının kaygılarının giderilmesi amacıyla yetkililer tarafından henüz bir açıklama yapılmamasının hukuki ve ahlaki gerekçesi nedir?

* Cezaevlerinde giderek artan baskıları önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı olarak yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nelerdir?

* Bakanlığınıza ulaşan şikâyetler incelendiğinde cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili kaç cezaevi personeli hakkında soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar sonucunda kaç personel cezalandırılmış ya da görevden alınmıştır?"

DİHA'nın haberine göre; yaşamını yitiren 17 yaşındaki çocuğun ismi Cegerxvin Akdeniz olduğu belirtildi.