Koronavirüsün 30'u aşkın mutasyon içeren Omicron varyantının aşıların koruyuculuğunu azaltıp azaltmadığına dair incelemeler sürerken, Türkiye'de de kullanılan Çin menşeli Sinovac aşısı konusunda açıklama geldi.

Sinovac firması, ürettikleri aşının Omnicron'a karşı koruyuculuğunun incelendiğini ve 'ihtiyaç duyulursa' Omicron'u özel olarak hedef alacak bir aşı geliştirmeye hazır olduklarını açıkladı.  

South China Morning Post gazetesinin yayımladığı açıklamada, Sinovac firmasının ihtiyaç duyulması halinde Omicron'a karşı yeni bir aşı versiyonunu hızla toplu olarak üretebileceği belirtildi. Açıklamada, böyle bir üretime, güncellenmiş bir aşının şart olduğuna dair kanıtlar bulunması ve gerekli onayların alınmasının ardından başlanabileceği belirtildi.

'TEKNOLOJİ AYNI, GEREKİRSE HIZLA ÜRETİLİR'

Sinovac, "Teknoloji ve üretim, ilk virüsle aynı ve virüs suşunun izole edilmesi sonrasında araştırmalar için hızla bir aşı hazırlanabilir. Fakat ilgili araştırmaların tamamlanması ve yeni aşıların kullanım onayı alması gerekiyor. Şu an bu varyant için ayrı bir aşının geliştirilmesinin ve üretilmesinin gerekip gerekmediğini söylemek için çok erken" ifadelerini kullandı.

30'DAN FAZLA MUTASYONU VAR

Korona virüsünün kasım ayının ortalarında ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti'nde tespit edilen Omicron varyantı, aşıların hedef aldığı çıkıntılı proteininde 30'u aşkın mutasyon içermesi nedeniyle endişe yarattı. Varyantın ne kadar hızlı yayıldığı, Covid-19 hastalığının seyrini nasıl etkilediği, aşıların etkisini azaltıp azaltmadığı ve geçmişte Covid geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminden kaçıp kaçmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bilim insanları, mutasyonlardan bazılarının özellikle kaygı verici olduğunu belirtiyor.

Pfizer, Moderna ve AstraZeneca firmaları da ürettikleri Covid aşılarının Omicron karşısındaki koruyuculuğunu test ettiklerini ve gerekirse aşıların güncelleneceğini açıklamıştı.