Hükümete Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda tanınan yetkinin süresini 30 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Meclis’in ilk yasama faaliyeti savaş tezkeresi oldu. Meclis’te grubu bulunan 5 partiden AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin ‘evet’ oylarıyla tezkere bir yıl uzatıldı. Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Genel Kurul’da tezkere AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi.

Tezkereyle ilgili ilk sözü alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erzonan, “Biz bu tezkereyi bir çaresizliğin ve çözümsüzlüğün özeti olarak görmekteyiz. Ancak yine de ulusal sorumluluklarımızın bilincinde olarak ve iktidarın da günümüz koşullarında daha iyi politikalar üretemeyecek durumda olmasından ötürü tezkereye olumlu oy vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.

İkinci olarak söz alan MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu da MHP olarak tezkereye olumlu oy vereceklerini söyledi.

Daha sonra HDP adına söz alan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy ise Meclis’in ilk haftasında savaş tezkeresinin konuşulduğunu ifade ederek, “Bizim şu an savaş tezkerelerini değil, ekonomik krizi görüşüyor olmamız lazımdı. İflas eden şirketler, zamlar, intihar eden insanlar, dağılan aileler; bütün bunları konuşmamız gerekirken güvenlikçi savaş politikaları üzerine yani ekonomiyi, bütçeyi tüketen politikalar üzerine, tezkereler üzerine konuşuyoruz. Hiç iyiye işaret değil bu durum” diye konuştu. Özsoy, “Kürt sorunu yüzyıldır devam eden, son 40 yılda çok fazla can kaybına sebebiyet veren Kürt meselesini çözemediğimiz için biz sınır ötesi operasyonları, tezkereleri konuşuyoruz” dedi.

Tezkereye onay veren CHP adına konuşan Ahmet Ünal Çeviköz, “Bu tezkerenin maceraperest bir yönetimin elinde terörle mücadele etmenin çok ötesine geçerek bir silaha dönüşebileceği endişesini taşıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından oylamaya gidildi ve tezkere AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen tezkereyle birlikte sınır ötesi operasyon yetkisi 30 Ekim 2019 tarihine kadar bir yıl süreyle daha uzatıldı.