Adana'da bu yıl 20'ncisi düzenlenen Altın Koza Film Festivali'nde 350 bin liralık büyük ödül Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun birlikte yönettiği 'Gözümün Nuru' ile Mahmut Fazıl Coşkun imzalı 'Yozgat Blues' arasında paylaştırıldı.

'Orada' filmiyle dikkat çeken ikilinin yeni filmi 'Gözümün Nuru', sinema aşkıyla yanıp tutuşan ve eğitim almak için Lyon'a giden Melik Saraçoğlu'nun gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı süreci, zorlu ameliyatları ve sonrasındaki dönemi mizah ve melodramı ustaca birleştirerek anlatıyor.

İstanbul Film Festivali'nde Radikal Halk Ödülü'nü de kazanan Deniz Akçay Katıksız'in ilk filmi 'Köksüz' ise Adana'da ikincilik ödülü anlamına gelen Yılmaz Güney Ödülü ile döndü. 'Köksüz'ün başrolündeki Ahu Türkpençe ve Lale Başar ise en iyi kadın oyuncu ödülünü paylaştı. En iyi erkek oyuncu ödülü ise 'Yozgat Blues'ta gözden düşmüş bir kulüp şarkıcısını canlandıran Ercan Kesal'ın oldu.

GEZİ EYLEMLERİNDE GÖZÜNÜ YİTİRENLERE ADADI

'Gözümün Nuru' filminin iki yönetmeninden biri olan ve filmde kendi gözünü yitirmeme mücadelesini anlatan Melik Saraçoğlu da ödülünü Gezi eylemlerinde gözünü yitirenlere adadı.

'Köksüz' filmi ile Umut veren genç erkek oyuncu ödülünü kazanan, Savaş Alp Başar yaptığı konuşmada, "Özgürlük ve irade yolunda hayatlarını kaybeden 6 arkadaşıma adıyorum" dedi.

Festivalde en iyi yönetmen ödülü 'Jîn' filmiyle Reha Erdem'in olurken Film-Yön jürisinin en iyi yönetmen ödülü Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues) ve Atıl İnaç (Daire) arasında paylaştırıldı.

Adana izleyici ödülünü ise 'Çanakkale Yolun Sonu' (Mustafa Kemal Uzun) kazandı.

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılan ödül töreninin sunuculuğunu Sinan Tuzcu ile Şenay Gürler üstlendi.

20. Altın Koza Film Festivali ödülleri şöyle:

En iyi film: Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu) ve Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun)

Yılmaz Güney ödülü: Köksüz (Deniz Akçay Katıksız)

SİYAD en iyi film ödülü: Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu)

En iyi yönetmen: Reha Erdem (Jin)

Film-Yön en iyi yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues) ve Atıl İnaç (Daire)

En iyi senaryo: Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu (Gözümün Nuru) ve Tarık Tufan-Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues)

En iyi kadın oyuncu: Ahu Türkpençe ve Lale Başar (Köksüz)

En iyi erkek oyuncu: Ercan Kesal (Yozgat Blues)

En iyi müzik: Mihaly Vig (Eve Dönüş: Sarıkamış 1915)

En iyi görüntü yönetmeni: A. Emre Tanyıldız (Soğuk)

En iyi sanat yönetmeni: Tural Polat (Eve Dönüş: Sarıkamış 1915)

En iyi kurgu: Ali Aga (Gözümün Nuru)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Melis Ebeler (Köksüz)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Tansu Biçer (Yozgat Blues)

Türkan Şoray umut veren genç kadın oyuncu: Deniz Hasgüler (Jin)

Umut veren genç erkek oyuncu: Savaş Alp Başar (Köksüz)

Adana izleyici ödülü: Çanakkale Yolun Sonu (Mustafa Kemal Uzun)

HANGİ FİLMLER YARIŞTI

Toplam 47 eserin başvurduğu, ancak 12'sinin yarışmaya hak kazandığı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, yönetmenliğini Mustafa Kemal Uzun'un yaptığı 'Çanakkale Yolun Sonu', Atıl İnanç'ın yönettiği 'Daire', Alphan Eşeli'nin 'Eve Dönüş Sarıkamış 1915', Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun birlikte yönetmen koltuğunda oturduğu 'Gözümün Nuru', Emre Yalgın'ın 'Hadi Baba Gene Yap', Aslı Özge'nin 'Hayat Boyu', Reha Erdem'in yönettiği 'Jin', Deniz Akçay Katıksız'ın yönettiği 'Köksüz', Semir Aslanyürek'in 'Lal', Uğur Yücel'in yönettiği 'Soğuk', Biket İlhan'ın 'Yarım Kalan Mucize' ve Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği 'Yozgat Blues' filmleri 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarıştı.

GÖZÜMÜN NURU FİLMİNE İLİŞKİN

Sıradışı bir konu ve çekim planlarına sahip filmin oyuncu kadrosunda Melik Saraçoğlu, Bilgin Saraçoğlu, İsmail Saraçoğlu, Ahmet Saraçoğlu, Orhan Saraçoğlu, Öykü Altuntaş, Hakkı Kurtuluş gibi isimler yer alıyor. Film, senarist ve yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu’nun gerçek hayat hikayesinden bir kesiti konu alıyor. Tam bir sinema aşığı olan ve hayatını film çekmek üzerine kuran Melik, ardı ardına geçirdiği iki retina dekolmanının ardından kör olmanın kıyısından dönmüş ve kırk gün boyunca gözleri bandajlı bir şekilde yüzükoyun yatmak zorunda kalmıştır. Melik’in korkularıyla yüzleşmeye ve sinemaya olan saplantılı ilişkisini sorgulamaya iten bu zorlu süreçte hayatı tiye alan tavrı, karanlığa karşı verdiği savaşta en büyük kozu olacaktır.