!f İstanbul'da ödüller dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İlham Veren Yönetmen ödülü Kleber Mendonça Filho’ya, SİYAD ödülü Joshua Oppenheimer'a verildi. Nazlı Elif Durlu'nun Sonra adlı kısa filmi en iyi kısa seçildi.

!f İstanbul’da Filho Keş!f Jüri Ödülü dün düzenlenen törenle Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho’ya verildi, SİYAD ödülünü ise Joshua Oppenheimer kazandı.

“Sinemada cesur hikâye anlatımı ve biçimsel arayış" kriterleri gözeterek verilen "yılın ilham veren yönetmeni" ödülünü kazanan Filho !f İstanbul’da Komşu Sesler (Neighbouring Sounds) filmiyle yer almıştı.

Jüri filmle ilgili olarak ödül töreninde “Ödülü vermeye karar verdiğimiz film, bizi günümüz toplumuna dair  algı açıcı bir yolculuğa çıkarmakla kalmıyor, bunu öyle bir şekilde yapıyor ki, sonunda her izleyicinin bu toplum hakkında kendi çıkarımlarına varmasına da izin veriyor” açıklamasını yaptı.

Uluslararası Keş!f Yarışması’nda bu yıl 11 ülkeden dokuz film gösterilmişti.

KURMACA VE BELGESEL

Oppenheimer’a SİYAD ödülü getiren Öldürme Eylemi (The Act of Killing) fimi için de SİYAD jürisi açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Kurmacanın gücünü belgesel sinemanın sınırları içine dahil etme konusundaki yaratıcı yöntemi; bu sayede, bir insanlık suçunu ya da suçluları teşhir etmenin ve buna karşı bir siyasi tavır almanın çok ötesine geçerek malzemesini felsefi boyutuyla, üstelik sinemanın doğası hakkında da düşündürerek ortaya koyabildiği için, SİYAD Ödülü’nü Öldürme Eylemi’ne veriyoruz.”

Endonezya’da geçen belgesel, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ‘sinema çetesi’nin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor.

Film geçtiğimiz hafta da Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde Ekümenik Jürisi Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kazanmıştı.

“SONRA”

Ödül töreninde Türkiye’den Kısalar bölümü kapsamında verilen İzleyici Ödülleri de sahiplerini buldu.

18 kısa filmin gösterildiği bölümde en iyi kısa Nazlı Elif Durlu’nun yönettiği Sonra seçilirken,Akile Nazlı Kaya’nın Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar’ı ikinciliği, Yıldıray Yıldırım’ın 1982 adlı kısası da üçüncülüğü aldı.

12. !f Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali 28 Şubat’ta Ankara ve İzmir’e gidecek. (bianet)