24. Ankara Uluslararası Film Festivali bugün başlıyor.

Bu yıl ana teması “Doğu imgeleri” olarak belirlenen festivalde Türkiye’de hemen hiç bilinmeyen ülke sinemalarından on filmlik bir seçki yer alıyor.

Farid Mirkhani’nin “The Tender Moment of Sand”, Shamil Aliyev’in “Çölçü”, Saman Moghaddam’ın “Ye Asheghane-ye Sadeh”, Ebrahim Forouzesh’in “Hotchpotch”, Christina Saab’ın “Che Guevara Died in Lebonan”, Nhue Giang Pham’ın “Tam Hon Me” ve Lala Akhundova’nın “Işık Şehri” bölümde yer alan filmler arasında.

“Arap Baharı”ndan “Oryantalist Bakış”a, göç olgusundan toplumsal sorunlara uzanan bu kapsamlı seçkiyle Doğu’nun beyazperdedeki yansıması görünür kılınmaya çalışılıyor.

Doğu imgeleri bu yıl festival çerçevesindeki etkinliklerde bir panele de konu olacak.

AVRUPA’DAN GELENLER

Sinema Avrupa bölümünde ise İsviçre sinemasına damgasını vurmuş isimlerden biri olan Daniel Schmid retrospektifine ve bu yıl 50. yaşını kutlayan Çek Yeni Dalgası akımının ender bulunur filmlerine yer veriliyor.

YARIŞMA HEYECANI

Festivalin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde bu yıl şu filmler yarışıyor: Aziz Ayşe, Babamın Sesi, Tepenin Ardı, Güzelliğin On Par’ Etmez, Yük, Rüzgarlar, Evdeki Yabancılar ve Şimdiki Zaman.

Ayrıca Mehmet Eryılmaz’ın Nazım Hikmet Şarkıları adlı belgeselinin de gösterileceği festivaldeki bir diğer panel ise Sinema-Tarih başlığını taşıyor.

Festivalde bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülü karikatürist Tonguç Yaşar’a, Kitle İletişim Ödülü “Stüdyo FM” adlı radyo programına ve Sanat Çınarı Ödülü ise ressam Nevzat Akoral’a verilecek.

Alman Kültür Merkezi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimlerin ücretsiz olarak izleneceği 24. Ankara Uluslararası Film Festivali 24 Mart’ta sona erecek. (bianet)

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.