Ahmet Arif'in 33 Kurşun adlı şiirine konu olan katliamın filmi çekilecek. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Van'a gönderilen Orgeneral Mustafa Muğlalı kendisine verilen emirler doğrultusunda çevre köylere despotça baskınlar yaparak bölge insanlarına çeşitli işkenceler yaptı.

30 Temmuz 1943'te Van'ın Özalp ilçesine bağlı Yukarı Koçkıran köyünde, orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle 33 yurttaş Sefo Deresi mevkisinde elleri arkadan bağlanmış ve yere diz çöktürülmüş olarak kurşuna dizildi. 7'den 70'e neredeyse her yaştan yurttaşın katledildiği dönemde 15-16 yaşlarında olan Asya'nın, askerden yeni gelen nişanlısı Mirza'nın da katledildiği olayı anlatması üzerine "33 Kurşun" isimli film çekilecek.

Çekecekleri film ile 33 Kürt yurttaşın katledilişlerini sinema filmine uyarlayarak, sanatsal bir dil ile dünya kamuoyuna duyurmaya çalışacaklarını ifade eden filmin Yönetmeni Emrah Tarhan, film ile bölge halkının çekmiş olduğu acıların sonraki kuşaklara aktarılmasına ve böylesi olayların bir daha tekrarlanmamasına vesile olmasını istediklerini söyledi. İki yıl önce görüştükleri ve katliamda nişanlısını kaybeden 86 yaşındaki Asya nine isimli yurttaşın anlattıkları üzerinden filmi çekeceklerini ifade eden Tarhan, "Asya nine katliamın yapıldığı zamanlar 15-16 yaşlarında nişanlı genç bir kız. Askerden yeni gelen nişanlısı Mirza ile evlenecekler. Mirza, 33 yurttaş ile beraber Sefo Deresi'nde kurşuna dizildi. O dönem katliamın emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın bölge köylerinde yaşayan birçok insanı yargısız infazını ve yaptığı çeşitli işkenceleri anlatan belge-film tarzında bir film yapacağız" dedi.

KATLİAMLARI SANATSAL BİR DİL İLE DÜNYAYA DUYURACAKLAR

Filmin çekimlerine 10 Mayıs'ta başlayacaklarını aktaran Tarhan, hedeflerinin filmi en kısa sürede izleyiciler ile buluşturmak olduğunu söyledi. Kürt halkının tarih boyunca çok acılar çektiğini dile getiren Tarhan, "Sadece bir Özalp'in Sefo Deresi'ndeki katliam değil. Çok yakın tarihte Roboski'de de gerçekleştirilen katliam da buna bir örnektir. Bu katliamları sanatsal bir dil ile dünya kamuoyuna duyurmak sanat ile ilgilenen herkesin boynunun borcu ve görevidir. Biz de buna küçük bir katkıda bulunarak böylesi olayların tekrarlanmaması için küçük bir katkı sunmaya ve bir sonraki kuşaklara bu hikayeyi doğru dilde ve doğru temelde aktarmaya çalışacağız" diye kaydetti.

FİLMİN 200 OYUNCU KADROSU VAR

Filmin bir dönem filmi olduğunu söyleyen Tarhan, senaryodaki hikayeden kaynaklı oyuncu kadrolarını geniş tuttuklarını ifade etti. Tarhan, "Filmde 200 oyuncu film için emek harcayacak. Senaryosunu bölgede yaşayan arkadaşımız ve aynı zamanda yönetmenliğini paylaştığım Mehmet Bilmez ile yazdık. Film çekimi yaklaşık 3 ay sürecek" dedi.

Katliamın yapıldığı Sefo Deresi'nin yasaklı bölge olarak ilan edildiğini hatırlatan Tarhan, "Biz filmden elde edilen gelir ile Sefo Deresi'nde katledilen 33 kişinin anısına anıt mezar yapacağız. O bölge yasaklı olduğundan dolayı anıt için gerekli izinleri alamazsak o bölgeye en yakın bir noktada onlar adına anıt mezarı mutlaka yapacağız" şeklinde konuştu. (Yuksekova Haber)