Üniversite eğitimini tamamlayarak mezun olan ilk 'Down Sendromlu Avrupalı' olan Pablo Pineda, İspanya Büyükelçiliği ve Cervantes Enstitüsü ile Uluslararası Barikat Film Festivali'nin düzenlediği etkinlik kapsamında Türkiye'ye geldi.

Pineda, 20 Nisan'da başlayan etkinlikte, 2008 yapımı "Yo, también (Ben de)" filminin  gösterimlerinde sunumlar yaptı.

"DOWN SENDROMLU İNSANLAR DA AŞIK OLUR VE SEVER"

Yo, también'in İstanbul'daki Cervantes Enstitüsü'nün Film Gösterim Merkezi'ndeki gösteriminin ardından soruları yanıtlayan Pineda, Down Sendromlu bir genç ile bir kadının ilişkisini işleyen filmin konusunu hatırlatarak, "Toplumun genelinde bizim gibi engelli insanların sevemeyeceğine, aşık olamayacağına, cinsel ilişkiye giremeyeceğine yönelik bir algı var. İşte bu film, bizim de bir insan olduğumuzu, bizim de duygularımızın var olduğunu anlatıyor," dedi.

Pineda, "Filmden sonra değişen ne oldu? Topluma yansımaları oldu mu?" sorularını ise, "Daha çok popüler oldum ve Down Sendromlu insanların da sevebileceğini, aşık olabileceğini, seks yapabileceğini insanlara göstermiş olduk. Olumlu tepkiler aldık," diye yanıtladı.

PABLO PİNEDA  VE YO, TAMBİÉN

"Yo, también" filmi, Pablo Pineda'nın hayatını ve başarılarını konu alıyor. Senarist Álvaro Pastor ve Antonio Naharro’ya, filmin yaratım aşamasında ilham kaynağı olan Pineda, filmde çalışma hayatına başlayan Down sendromlu genç mezun Daniel adlı baş karakteri de kendisi canlandırıyor.

Pineda, bu rolü ile 57. San Sebastian Film Festivali'nde (2009) En İyi Erkek Oyuncu Gümüş İstiridye Ödülü’ne layık görüldü.

Pablo Pineda, gerçek hayatta da memleketi olan Malaga’da engellilerin kamu ve özel sektörde çalışma hayatına başlamadan evvel farkındalıklarını arttırarak hazırlanmalarına yönelik çalışmalarda Malaga Belediyesi ve Adecco Vakfı bünyesinde eğitimci olarak görev aldı.

2013 yılında ise eğitimde öğrenim, yöntem, strateji ve çeşitlilik üzerine yoğunlaştığı “El reto de aprender” (Öğrenme Savaşı) başlıklı ilk kitabını yayınladı.



(Demokrat Haber)

NOT: Her yıl düzenlenen "Uluslararası Engelliler Barikat Film Festivali", engellilerin hayatın içinde aktif rol alarak üretici bir düzeye erişebilmelerini sinema yoluyla ortaya koymalarını hedefleyen bir festivaldir. Hüseyin Nacar'ın başkanlığını yaptığı festivalin tertip komitesinde; Nilgün Kaya, Umut Yüksel, Gonca Polat, Bülent Baransal, Sabri Batgil, Berfin Koyuncu bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız: Uluslararası Barikat Film FestivaliCervantes Enstitüsü