8. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Türkiye Sineması Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Oyuncu Tuğrul Tülek'in sunduğu geceye Emin Alper'in yönettiği "Abluka" filmi, en iyi film, yönetmen, senaryo ve kurgu olmak üzere dört ödül kazanarak geceye damgasını vurdu.

Abluka'nın yönetmenliğini yapan Emin Alper'e ödülünü veren yazar Murathan Mungan, "Gezi'nin öyküsüne sahip çıkanlar Sur'un, Cizre'nin, Amed'in hikayelerine neden yabancıdır. Sur'un, Cizre'nin, Amed'in öyküsüne sahip çıkmayacak mı?" diye sordu. Emin Alper ise, ödülünü alırken, "Barış hemen şimdi!" dedi.

Gecede, en iyi kadın oyuncu ödülü "Nefesim Kesilene Kadar"la Esme Madra'nın olurken "Sarmaşık"la Nadir Sarıbacak en iyi erkek oyuncu seçildi. Şebnem Hassanisoughi "Bulantı"yla en iyi yardımcı kadın oyuncu, Özgür Emre Yıldırım ise "Sarmaşık"la en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü aldı.

Ahmet Uluçay en iyi ilk film ödülü Emine Emel Balcı imzalı "Nefesim Kesilene Kadar"ın olurken İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in "Hasret" adlı yapımı en iyi belgesel ödülünün sahibi oldu.

Onur Ödülünü alan oyuncu Menderes Samancılar ise, "Ödülümü bu ülkede acı çeken annelere ve uykusunda öldürülen çocuklara adıyorum" dedi.

EMEK SİNEMASI PROTESTOSU

Öte yandan ödül töreninde, Beyoğlu Emek Sineması'nın yıkılması protesto edildi.

Emek Ödülü'nü vermek için sahneye çıkan, aynı zamanda Emek Sineması Mücadele Sözcüsü de olan tiyatrocu Defne Halman, yıkılan Emek Sineması yerine yapılan AVM'nin içerisindeki yeni sinemanın adının Emek Sineması olarak belirlenmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Halman konuşmasını sonlandırırken, elindeki “Emek Bizim, İstanbul Bizim" yazılı dövizi havaya kaldırarak bir süre slogan attı. Salondaki davetliler de Halman'ın sloganlarına eşlik etti.

48. SİYAD TÜRKİYE SİNEMASI ÖDÜLLERİ

En iyi film
Abluka

En iyi yönetmen
Emin Alper (Abluka)

En iyi seneryo
Emin Alper (Abluka)

En iyi kadın oyuncu
Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar)

En iyi erkek oyuncu performansı
Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)

En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı
Şebnem Hassanisoughi (Bulantı)

En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı
Özgür Emre Yıldırım (Sarmaşık)

En iyi görüntü yönetmeni
Andreas Sinanos (Rüzgarın Hatıraları)

En iyi müzik
Acarkan Özkan, Uran Apak, Erhan Seyran (Çekmeköy Underground)

En iyi kurgu
Osman Bayraktaroğlu (Abluka)

En iyi sanat yönetmeni
Hüseyin Binay, Aslıhan Tiryaki (Çekmeceler)

En iyi belgesel
Hasret (Ben Hopkins)

En iyi kısa film
Salı (Ziya Demirel)

Umut ödülü- Ahmet Uluçay en iyi ilk film
Nefesim Kesilene Kadar