Kobani’de IŞİD’e karşı verilen mücadele sırasında yaşanan savaşın tanığı olan Yönetmen Veysi Altay çektiği görüntüleri Nû Jîn: Yeni Yaşam adıyla belgesel film yaptı. Filmin Diyarbakır’daki galası 11 Ekim’de Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da yapılacak. 

Kobani’deki halkın IŞİD’e karşı verdiği direniş mücadelesi belgesel film oldu. Kobani’de en şiddetli çatışmaların yaşandığı süreçte kentte bulunan Veysi Altay, çektiği görüntüleri 45 dakikalık bir filmle beyazperdeye taşıdı.

Nû Jîn: Yeni Yaşam adlı yapım, üç YPJ (Halk Savunma Birliklerinin Kadın Gücü) ve bir YPG (Halk Savunma Birliği) gerillasının hikayesine odaklanıyor. Film; “Kadın yaşamdır, yaşam direniştir, direniş de Kobanî’dir” sloganıyla, Kobanî’de IŞİD’e karşı, Elif Kobanê, Viyan Peyman ve Arjîn adlı gerillaların kentte devam eden savaşın içindeki gündelik yaşamı ve verdikleri mücadeleyi konu alıyor.

Film IŞİD’in 15 Eylül’deki Kobanî saldırısına karşılık savaşçıların 5 aylık direnişine ayna tutuyor. 

3 Eylül’de İstanbul’da galası yapılan filmin Diyarbakır’daki gösterimi ise Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde saat 19:00 da yapılacak. Yapım 13, Ortadoğu Sinema Derneği ve Kayapınar Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen film izleyicilerini bekliyor.

Yönetmen Altay, belgeselin, Kobani’deki mücadelenin küçük bir kesitini oluşturduğunu ve bu direnişle ortaya çıkan yeni bir yaşam ve Ortadoğu şekillenmesinin örneği olduğunu söylüyor. Kobani’de kurulmak istenen sistemin adını filme verdiklerini belirten yönetmen, Kobani’de yaşanan savaş içerisinde çektiği görüntüleri kamuoyuna yansıtmak isteyen bir gazeteci olarak orada bulunduğu ifade ediyor. 

Altay, “Film fikrini düşünecek zamanımız bile yoktu. Sıcak bir dönemdi. Çok zor şartlarda çekimler yaptık. Sonrasında yaptığımız çalışmayı bir belgesele dönüştürme fikri doğdu” şeklinde konuşuyor.

Belgeselin kendisi için direnişe ödenen bir borç anlamı taşıdığını da dile getiren Altay, ‘Belgeselin dört karakterinden ikisi savaşta yaşamını yitirdi. Hatta bir arkadaş, yaptığımız röportajdan iki saat sonra yaşamını yitirdi. Onların anısına da böyle bir film çalışması oldu’ diyor.

Veysi Altay’ın mayın mağdurlarını anlatan “Eksik Hayatlar”, Cizre’de 1990-95 yılları arasında devlet tarafından kaybedilen ya da katledilen insanların hikayelerini  anlatan “Faîlî Dewlet” ve 33 yıl boyunca oğlunu arayan Berfo Ana’nın hikayesini anlatan “Berxwedana 33 salan-Dayika Berfo” (33 Yıllık Direniş-Berfo Ana) adlı belgesel yapıtları bulunuyor.

Ayrıca “Em ên Wenda” (Kaybolan Biz) adlı kayıpları ve Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlatan kitap da Altay’ın çalışmaları arasında. (Demokrat Haber)