Dünyanın farklı ülkelerinden kadınların hikayelerini belgeselleştiren yönetmeni Alba Sotorra, şimdi de Kürt kadınların hikayelerini belgeselleştiriyor.

Alba, Rojava Kadın Devrimi ve Kobani direnişiyle dünyanın gündemine oturan Kürt kadınlarının belgeselini çekiyor. YPJ’li kadınlarla çekilecek yeni belgeselini ve kadın bakış açısından gelen film felsefesini anlatan Sotorra, ataerkil sistemin etkisi yoğun hissedildiği film alanında, Katalonya’dan, şimdi çalıştığı Almanya’ya kadar kadın dayanışması çalışmalarında yer alıyor.

sinemadefteri.org'da yer alan habere göre Sotorra, “Katalonya’nın tam özgür olmadığı ancak anadil ve kültür haklarını kullanmaya özgür olduğu dönemde doğdum. Annelerimiz anadil özgürlüğünü kullanamadıkları için ve özgürlüğün değerini öğrettiler için neslimiz bu konuda çok duyarlı” dedi.

Kürt özgürlük mücadelesini anladığını ve kendini bu mücadeleye bağlı hissettiğini ifade eden Sotorra, “Özerk ya da bağımsız Katalonya’ya daha yakın olmuşuz ama referandum isteğimizi İspanyol hükümeti reddetti. Bu demokrasideki büyük eksikliği gösteriyor. Bunun için Kürt halkının davasını anlıyorum ve ona kendimi bağlı hissediyorum ” dedi.

ESİN KAYNAĞI YPJ’Lİ KADINLAR

Birkaç ay önce Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan bir grup kadın gerillayı anlatan bir makaleyi okuduğunu ve o günden sonra Kobani’ye dair çıkan haberleri takip ettiğini belirten Sotorra, YPJ’li kadınların tehlikelere rağmen kendi gelecekleri konusunda kendilerinin karar verdiğine vurgu yaptı. YPJ’lileri bütün kadınlar için büyük esin kaynağı olarak gördüğünü söyleyen Sotorra, bu inançla film yapmak üzere Kürdistan’a gelmeye karar verdiğini dile getirdi.

8 Mart'ta özellikle Dünya Kadın Yürüyüşü’nün (DKY) startının verildiği Nusaybin’de çekimlere başladığını ifade eden Sotorra, 2 yıl içinde bitireceği belgesel filmini Alman televizyonun yanı sıra çeşitli uluslararası film festivallerine göndereceğini söyledi.

Sotorra, daha önce de insan hakları savunucusu Eren Keskin’in de aralarında bulunduğu birçok kadının mücadelesini belgesellerine konu edindi.