Haluk Ünal'ın yönettiği "Jiyan'ın Hikayesi" isimli belgeselin galası 7 Aralık Cuma günü Atina'da yapılacak. Belgesel 14 Aralık'tan itibaren Stüdyo Cine Art'ta gösterime girecek. Belgesel 2 haftalık Atina gösteriminin ardından çevre il ve ilçelerde vizyona girecek. 

IŞİD'e karşı mücadele eden kadın direnişçileri anlatan filmin ilk gösterimi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Rojava’da yapılmıştı.

YPJ üyelerinin “Şu ana kadar bizi en iyi anlatan film” diye değerlendirdikleri "Jiyan’ın Hikayesi" 2015 yılında çekilmişti. Haluk Ünal, 7 ay boyunca YPJ'lilerle yaşamış ve filmi çekmişti. Filmin temel karakteri, YPJ komutanlarından Jiyan Tolhildan. Ünal’a göre “Afrin doğumlu Jiyan bireysel yaşamında kadın devriminin bütün niteliklerini izleyebileceğimiz bir karakter.”

Ünal, Türkiye’de bitirmeyi planladığı kurguyu, Avrupalı bir editörle tamamlamaya karar veriyor. Bu fikir değişikliğini “Yedi ay boyunca tanık olduklarım, başlangıçta Fırat’ın batısındaki Türkler olarak koyduğum hedefi, bütün batıya genişletmem gerektiğini gösteriyordu. Çünkü orada bütün dünya solunu ilgilendiren bir süreç yaşandığını gördüm” diye açıklıyor.

Ünal belgeselin kurgu ve stüdyo işlemlerini Apostolos Karakasis'le birlikte 2017'de Yunanistan’da tamamlıyor. Film 2018 kışında bazı derneklerin ve kooperatiflerin girişimleriyle Yunanca altyazılı olarak gösteriliyor. 

Ünal “Filme verdiğim bütün emeğe, göze aldığım risklere değdi” diyor. “İzleyen Avrupalıların neredeyse tamamı “Rojava’yı basından duymuştuk, seküler, güzel, militarist kadınlar olarak algılıyorduk, filmden sonra militarizmle hiç bir alakaları olmadığını anladık. Orada bizi de ilgilendiren şeyler oluyormuş” dediklerini aktarıyor.