Gökçeada’ya 1970 yılında dönüştürülen İmroz Adası’nın nasıl Rumsuzlaştırılmaya çalışıldığı, 2015 yılında “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK” projesi kapsamında kısa bir belgesele dönüştürüldü. Yönetmenliğini Murat Yüksel, Onur Tekin ve Zehra Güzel'in yaptığı belgesel, 2016 yılında Tarih Vakfı tarafından da gösterildi.

Yönetmenlerin Youtube kanalında yeniden izlenime açtığı *IMBPOƩ (İmroz) Belgeseli, adada uygulanan milliyetçi politikaları tanıkların anlatımıyla işliyor.

*IMBPOƩ (İmroz), bugün Gökçeada olarak bilinen coğrafyada yaşayan insanların hikâyelerini paylaşmayı amaçlayan kısa bir belgesel. Film, Türkiye’de Rumlara yakından bakarak hem iktidarın toplumu yaralayan acımasızlığının, hem de her türlü kimliğin ötesine geçen güçlü bir aidiyet duygusunun izlerini takip ediyor. Aynı zamanda ‘cezaevi’ olmanın reva görüldüğü bir adanın da hikâyesi olan IMBPOƩ, adadaki mekânların görüntüsüyle, yaşanan kayıplara rağmen birbirine tutunan insanların tanıklıklarını röportajlar aracılığıyla bir araya getiriyor. Toplumsal ve kişisel hafızanın ancak bu insanların hatırladıkları ve anlattıklarıyla, mekânda halen görülebilen izlerden ibaret olduğu notunu düşerek...

Osmanlı’nın dağılma dönemine kadar İmroz’da Müslüman nüfusunun olmadığı görülmekte. Sonrasında ise Müslüman nüfustaki artışla birlikte, Cumhuriyet sonrası bir dizi politikalar ve yaşanan hazin olaylar sonrasında, İmroz Ada’sında ne yazık ki rum nüfusundaki sayı, günden güne düştüğü görülmüştü.

1942 yılında ilan edilen ‘Varlık Vergisi Kanunu’ ile başlayan bu süreci, 6-7 Eylül Olayları takip etti. Daha sonra, Türkiye’nin en büyük köylerinden biri olma özelliği taşıyan Dereköy’de 1964 yılında inşa edilen hapishane sonrasında, İmroz Adası yalnızlaştırılmaya çalışılmış ve bu politikada başarılı oldukları görüldükten sonra Ada; ‘29 Temmuz 1970 tarih ve 8479 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Gökçeada olarak İmroz adı değiştirilmişti.’