Köy Enstitüleri, Yücel'in Çiçekleri adlı filmle beyaz perdeye taşındı. Filmin galası 23 Kasım Cuma günü Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Film, 1940 yılından başlayarak yurt çapında uygulanan Köy Enstitüleri projesini, yaratıcılarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikayeleri üzerinden anlatıyor.

Film, Yücel ve arkadaşlarının toplumsal ve ekonomik zorluklara, siyasal muhalefete rağmen, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri gerçeğini daha önce denenmemiş bir anlatım diliyle aktarıyor.

Türk sinemasının usta oyuncularından Mahir Günşiray'ın Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı belgesel- drama türündeki eserin senaryosunu, filmin yönetmenliğini de üstlenen Cengiz Özkarabekir yazdı.

Drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Âli Yücel’in orjinal eşyaları yanı sıra daha önce yayınlanmamış özel arşivlerden fotoğraflar ve video görüntüleri de kullanıldı.

'Yücel'in Çiçekleri'nde İsmail Hakkı Tonguç’u Muhammet Uzuner, Hasan Âli Yücel'i ise filmde görünür olduğu farklı dönemlerine ait 3 farklı oyuncu canlandırdı.

Yücel'in çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin canlandırdı. Yetişkin Hasan Âli Yücel rolünde ise Mehmet Tokat görev aldı.

Senaryo yazımında Yücel'in kızı Gülümser Yücel'in anılarından da faydalanıldı

Cengiz Ökarabekir, drama ağırlıklı yapımın senaryosunu uzun bir araştırma sürecinin ardından tamamladı. Filmin danışmanlığını Prof. Dr. Kemal Kocabaş yaptı.

Filmin müziklerini  Cahit Berkay ile Altuğ Öncü yaptı.