Sinemaseverlerin Bakur filmine uygulanan sansüre karşı gerçekleştirdikleri forumda konuşan yönetmen Ertuğrul Mavioğlu, "eser işletme belgesi" olmadığı için uygulanan sansürün sadece Kürtleri anlatan filmler için geçerli olduğunu belirtti, "Sansüre karşı bir mücadele hattının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Forumda sinema meslek örgütleri de açıklama yaparak sanatçıların özgür üretimlerinin engellenmemesi gerektiğini belirtti.

Sinemaseverler, Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'nun yönetmenliğini yaptığı "Bir Gerilla Belgeseli Bakur/Kuzey" filmine uygulanan sansüre karşı, filmin gösterime gireceği saatte Atlas Sineması'nda forum yaptı. Yönetmen Mavioğlu ve festival direktörü Azize Tan'ın da katıldığı forumda sinema meslek örgütleri de açıklama yaptı.

Forumda konuşan Mavioğlu, salonda bulunan kalabalığa dikkat çekerek, "Şu sansür denilen illetin bu memlekette sadece üzerinin çiğnenerek aşılabilecek olduğunu bilseydik, bu film burada gösterilebilirdi" dedi. Bu sansürü aşmanın cezasının 110 bin lira olduğunu belirten Mavioğlu, "Biz bunu öderdik, zengin olduğumuz için değil, bu yasakların hep karşımıza çıkacağı gerçeğini bildiğimiz için" diye konuştu.

Filmin, "eser işletme belgesi olmadığı" iddiasıyla engellendiğini hatırlatan Mavioğlu, "Bu uygulama Kürtlere dair olan filmlerde çıkmış. Demek ki bakanlığın tozlu raflarında bekleyen ve günü geldiğinde tozu sıyrılıp uygulanmaya sokulan yasalar var" dedi.

'SARAYDAN GELEN ENGELLEME'

Filme yönelik sansürün birinci dereceden sorumlusunun İKSV de olmadığını belirten Mavioğlu, "Bu engelleme belli ki İKSV'yi, Kültür Bakanlığı'nı da aşan doğrudan saraydan, köşkten gelen bir engelleme" diye konuştu.

Filmi çekerken doğrudan PKK gerillalarına kameralarını doğrulttuklarını belirten Mavioğlu, "Biz insanların gözlerini çektik, bizim göz göze gelme zamanımız gelmiş demek ki biz bu filmi yapma ihtiyacı hissetmişiz" dedi. Mavioğlu sansür uygulayanların "göze bakmak" ifadesinden "gözü oymak" ifadesi çıkardıklarını belirterek sansüre karşı bir mücadele hattı geliştirmek gerektiğini vurguladı.

SİNEMA MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN SANSÜRE TEPKİ

Forumda sinema meslek örgütleri de açıklama yaptı. Açıklamayı oyuncu Meltem Cumbul okudu. Cumbul, sansüre imkan tanıyan kanun ve ilgili yönetmeliklerin değiştirilmesi için sinema ve meslek kuruluşları olarak bakanlık nezdinde görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ancak çözüme yönelik somut bir adım atılmadığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın temel sorumluluğunun sinemacıları özgür sanatsal üretime teşvik etmek olduğunu hatırlatan Cumbul, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı sansüre imkan veren yasa ve yönetmeliklerin değiştirilmesi için, meslek birlikleriyle acil bir toplantı düzenlemeye çağırdı.

(ETHA)