Aile Arasında’ filmindeki başarılı performansıyla adından söz ettiren trans oyuncu Ayta Sözeri, hayatına dair merak edilenleri Posta’dan Suna Akyıldız’a anlattı.

O röportajda öne çıkan başlıklar şöyle:

Hayatının dönüm noktası neydi? 

Sanat yapmaya karar vermek. Muhakkak şarkıcı olacaktım. Ortaokulda Türk müziği okumak istedim, olmadı. Gittiğim kursta sen giremezsin koroya sesin uygun değil dediklerinde tiyatroya başladım. Kesinlikle sahnede olmalıyım diye düşünürken, bir baktım karşımda tiyatro okulu var.

Babam baskın bir karakterdi ama annem de Çerkes’ti. Çerkesler anaerkildir ama o dengeyi kurana kadar ne eziyetler çekti. İdareciydi rahmetli annem. Hep derdi ki, “Her şeyini ilk bana anlat, ben seni nasıl savunacağımı bileyim.” Yalan söylememe kızardı, “Sen bana doğruyu söyle, ben senin yerine gerekirse yalan söylerim” derdi.

‘Aile Arasında’daki rol sanki senin için yazılmış

İnan, herkes öyle düşünüyor. Tatildeydim ikinci günü bir telefon geldi, “Gülse Birsel bir film için sizinle görüşmek istiyor” diye. Telefonu kapattığım gibi soluğu havaalanında aldım. Senaryo geldi, büyülendim. “İnşallah beni seçerler” diye evde dört döndüm. Gülse zaten her karakterin yanına bir isim yazmış. Hayalinde kim varsa onlar olmuş.

Gülse Birsel ile tanışıyor muydunuz? 

Tanıyordum ama samimiyetimiz yoktu. Karşılaştığımızda hep incelerdi beni. Belki de kafasındaydım. Canlandırdığım Behiye karakteri benim için dönüm noktası. Gizli bir kahraman yazmış Gülse. Görüşmeye gittiğimde, “Biraz kilo mu almışız” dedi. Beş kilo vermemi istedi. Ben, “10 kilo veririm” dedim.

Hemen diyete mi girdin? 

Eve geldim, “Nasıl vereceğim 10 kiloyu” diye panik halindeyim. Ev arkadaşlarım beni sakinleştirdi. Rahatlamam için hemen makarna, pizza söyledik çünkü biliyorlardı özleyeceğimi. 10 kiloyu verince Gülse, “Helal olsun, bu kadar işine bağlı, terbiyeli birini görmedim” dedi.

Kaç kiloydun? 

117 kiloydum, 90’a düştüm. Herkes mide ameliyatı oldum sandı. Şekeri, tuzu, ekmeği, makarnayı, pirinci hayatımdan çıkardım. Ben de insanım ve nefsim var. Ama yarım tabağı zor yiyorum artık. Nefsin körelince canın istemiyor. “Zayıfladın” dendikçe kendime güvenim artıyor. 

Film sonrası tepkiler nasıldı? 

Evlilik teklifleri almaya başladım. Gülme valla, ciddiyim. Bazıları abilerine almak istiyor beni. LBGTİ’lerden büyük destek var. “Aileme artık açılabilirim” diyenler var.