Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olan Ankara Uluslararası Film Festivali, 20-30 Nisan tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

20 Nisan Perşembe günü başladıktan sonra 30 Nisan’a kadar devam edecek ve bu yıl ‘körleşme’ temasıyla düzenlenecek festivalin MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış töreninde Aziz Nesin Emek Ödülü İzzet Günay’a, Sanat Çınarı Ödülü Ahmet Say’a ve Kitle İletişim Ödülü de Oyuncular Sendikası’na takdim edilecek.

Festival, Kızılay Büyülü Fener, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut’ta düzenlenecek. Gösterimler üç farklı mekanda Festival Başkanı İnci Demirkol, geride kalan 28 yıl boyunca çok zorluk atlattıklarını ve festivali artık büyük bir keyifle yaptıklarını aktardı.

Demirkol, Ankara Film Festivali’nin diğer festivallerden farklı olarak kısa filmleri ve belgesel filmleri çok önemsediğini ifade etti. Demirkol, bu yıl festivalde 400’e yakın kısa ve belgesel filmin gösterileceğini, diğer kategorilerle birlikte dünyanın dört bir yanından filmlerin, Ankara izleyicisi ile buluşacağını dile getirdi.

Festivalde, Uzun Metraj, Belgesel ve Kısa Metraj bölümlerinde Türkiye ve dünyadan çok sayıda film gösterilecek. Festivalin kapanışı 30 Nisan’da Şinasi Sahnesi’ndeki ödül töreniyle yapılacak.

Ulusal kısa metraj ve ulusal belgesel yarışmalarının da düzenleneceği festivalde gösterilecek uluslararası filmler arasında Erivan Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali’nin hazırladığı bir seçki ve İspanya sinemasına odaklanan bir bölüm de bulunuyor. Yakın dönemde festivallerde dikkat çekmiş yeni filmlerin yer aldığı festivalde Anısına bölümünde 10 yıl önce hayatını kaybeden iki usta yönetmen anılıyor: Michelangelo Antonioni anısına ‘Yolcular’ ve Ingmar Bergman anısına ‘Bir Yaz Gecesi Gülüşleri’ izleyiciyle buluşacak.

Polonyalı usta sinemacı Andrzej Wajda anısına son filmi ‘Ardıl Görüntü’ ve Fransız Yeni Dalgası’nın önemli imsi Jacques Rivette anısına da ‘Dörtlüler Çetesi’, Anısına bölümünde gösterilecek diğer filmler arasında yer alıyor.

Festival ayrıca İngiliz sinemasının özgün isimlerinden Terence Davies için yapacağı seçkide yönetmenin ‘Uzak Sesler, Durgun Yaşamlar’ının da aralarında olduğu önemli filmlerini gösterecek. Berlin’den Taze Taze bölümünde ise Berlin Film Festivali’nde dikkat çeken yapımlar gösteriliyor.

Festivalin büyük ödülü Altın Ayı’ya uzanan Ildiko Enyedi’nin yönettiği Macaristan yapımı ‘Beden ve Ruh Üzerine’ ve Romanya sinemasının genç neslinin dikkat çeken isimlerinden Calin Peter Netzer’in yönettiği ‘Ana, Sevgilim’in de aralarında olduğu filmler bu bölümde izleyiciyle buluşacak.

Aynı bölümde Andres Veivel’in Berlin’de ana yarışmada yer alan belgeseli ‘Beuys’ da Ankaralı izleyicilerin karşısına çıkacak. Bu yıl ilk defa kısa film yarışması dalında Ankara Uluslararası Film Festivali ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile ‘Kadın Hakları İnsan Haklarıdır’ temalı ulusal kısa filmler ayrı bir kategoride değerlendirilip ödüllendirilecek.

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda birincilik ödülü 20 bin TL, ikincilik ödülü 10 bin TL, üçüncülük ödülü 5 bin TL, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda birincilik ödülü 10 bin TL, ikincilik ödülü 5 bin TL, üçüncülük ödülü 2 bin 500 TL olarak belirlendi.

Temalı Kısa Film Yarışmaları’nda birincilik ödülüne 10 bin TL, ikincilik ödülüne 5 bin TL, üçüncülük ödülüne 2 bin 500 TL destek verilecek.

Bu sene ulusal uzun film yarışmasında yer alacak filmlerden ‘En İyi Film Ödülü’nü alan filmin yapımcısına 50 bin TL, ilk filmlere verilen Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine de 10 bin TL verilecek.

Yarışmanın seçici kurulu bu yıl Onur Ünlü’nün jüri başkanlığında Nihal Yalçın, Emrah Serbes, Olena Yershova ve Hasan Akbulut’tan oluşuyor.

Ulusal uzun metraj yarışma filmleri

‘Albüm’, (Mehmet Can Mertoğlu)

‘Babamın Kanatları’, (Kıvanç Sezer)

‘Genco’, (Ali Kemal Çınar)

‘Kaygı’, (Ceylan Özgün Özçelik) ‘Koca Dünya’, (Reha Erdem)

‘Martı’, (Erkan Tunç)

‘Rüzgârda Salınan Nilüfer’, (Seren Yüce)

‘Rüya’, (Derviş Zaim)

‘Siyah Karga’, (Tayfur Aydın)

‘Taş’, (Orhan Eskiköy)

‘Zer’, (Kazım Öz)

Kısa filmler

Arkhe, Batuhan Köksal.

Asfalt, Süleyman Demirel.

Babamdan Kalan, Abdülmelik Öcal.

Beyoğlu Sineması, Ömer Ferhat Özmen.

Bir İş Görüşmesi Hikayesi, Alkım Özmen.

Bağımlılık, Nazım Güveloğlu.

Cemile’nin Takıntısı, Deniz Özden.

Cinnah19, Can Koçak.

Cumartesi Düşü, Alper Kızılboğa.

Dumrakatak, Mert Edis.

Evbark, Pınar Öğünç.

Güney Kutbu, Emin Akpınar.

Haşa, Gökhan Kaya.

Hedef, Cemre Yılmaz.

İki Parça, Murat Uğurlu.

İp Koptu, Mehmet Selçuk Bilge.

İt, Osman Yazıcı.

Kapan, Korhan Günay.

Karib, Kaan Atilla Taşkın.

Kot Farkı, Ayris Alptekin.

Kutu, Merve Çirişoğlu Çotur.

Li Pey Nanê Xwe, Bilal Korkut.

Mağrib, Ferhat Zengin, Bahadir Kapır.

Mara, Ciwan Zengin, Meral Yeğin.

Mavera, Vedat Oyan.

Medi, Resul Sakınmaz.

Mirov, Hasan İnce.

Patates Olmasın, Melisa Üneri.

Penaber, Ramazan Kılıç.

Scrabble, Merve Gezen.

Seneye, Hasan Gündüz.

Subsuelo, Tuna Kaptan.

Tavşan Kanı, Yağmur Altan.

Tecahül-i Arif, Hasan Kalender.

Yolcu, Cem Özay

Belgeseller

Ah, Mustafa Ünlü.

Altıyüzseksenüç, Canberk Şimşek.

Bademler, Caner Özarslan.

Başka, Nesime Karateke.

Biz Dünyaya Sığmadık, Hüsniye Vural.

Gardırop, Haşim Sezgin Kılıç, Berkan Güler.

Hermana, Enver Arcak.

Işıklık, Burak Doğan.

Kaz Otaran, Nurhan Özsoy Taşdemir.

Kıllıt, Zeynep Altay.

Kırmızı Kurdele, Haşim Sezgin Kılıç.

Lüfer, Mert Gökalp.

ManaMou İstanbul, Nihan Arısoy.

Muhammed, Durmuş Bayram.

Nazlıcan Serin Yayla Çiçeği, Nedime Mahmure Vaizoğlu.

Üçyüzbir, Alican Mansuroğlu.

Vank’ın Çocukları, Nezahat Gündoğan