Adını Çukurova'nın simgesi pamuktan alan "Uluslararası Altın Koza Film Festivali" 15-21 Eylül'de 21. kez sinemaseverlerle buluşacak.

Trthaber'de yer alan habere göre ilki Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde 1969 yılında "Adana Altın Koza Film ve Sanat Şenliği" adıyla yapılan festival, 1973 yılına kadar 5 kez düzenlenerek Türk sinemasında önemli bir noktaya geldi.

Daha sonra ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 18 yıl boyunca ara verilen, 1992 yılından itibaren "Altın Koza Film ve Sanat Festivali" adıyla tekrar düzenlenmeye başlanan etkinlik, 1998'de Adana-Ceyhan, 1999'da ise Marmara depremleri nedeniyle yapılmadı.

7 yıl aranın ardından 2005 yılında "Altın Koza Film ve Sanat Festivali" adıyla tekrar hayata geçen festival, 2009 yılında şu anki "Uluslararası Altın Koza Film Festivali" adını aldı.

44 yıl önce başlamasına rağmen verilen aralar nedeniyle bu yıl 21'incisi düzenlenecek olan festival, 15-21 Eylül'de Türk sinemasının birbirinden değerli sanatçılarının Adanalılarla buluşmasını sağlayacak.

12 FİLM 350 BİN LİRALIK ÖDÜL İÇİN YARIŞACAK

Türkiye ile dünyadan kısa ve uzun metraj filmlerle belgesellerin sanatseverlerin beğenisine sunulacağı Altın Koza'da, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması birincisi filme 350 bin lira ödül verilecek.

Ödülü almak için yarışacak filmlerin finalistleri şöyle:

"Balık - Derviş Zaim, Beni Sen Anlat - Mahur Özmen, Deniz Seviyesi - Nisan Dağ / Esra Saydam, Firak - Halil Özer, Gittiler: Sair ve Meçhul - Kenan Korkmaz, İçimdeki Balık - Ertan Velimatti Alagöz, Neden Tarkovski Olamıyorum? - Murat Düzgünoğlu, Nergis Hanım - Görkem Şarkan, Silsile - Ozan Açıktan, Toz Ruhu - Nesimi Yetik, Yağmur - Kıyamet Çiçeği / Onur Aydın, Yola Çıkmak - Evren Erdem"

Başkanlığını, yönetmen Reha Erdem'in yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, Nida Karabol, Mahmut Fazıl Coşkun, Ahu Türkpençe, Ayberk Pekcan ve Tamer Çıray görev alacak.

"En iyi film" seçilecek eserin 350 bin liralık ödülün sahibi olacağı yarışmada tüm kategorilerde ise toplam 750 bin lira ödül dağıtılacak.

Festivale sayılı günler kala Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin cadde ve sokaklarına halkı bilgilendirmek amacı ile pankart ve afişler asıldı, belirli merkezlere ise büyük sinevizyon ekranları kuruldu.