Bu yıl 2-8 Kasım tarihleri arasında, bifedonline.org adresinden çevrimiçi ve ücretsiz olarak yayında olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) açılış programı ile resmen başladı. Toplam üç kategoride 39 belgeselin izleyici ile buluştuğu festivalde Türkiye Panoraması’ndaki 11 belgesel festivalin kendi sitesi bifed.org adresinden herhangi bir kişi sınırlandırması olmadan izlenebilirken, Ana Yarışma ve Panorama kuşağıdandaki toplam 28 belgeselde telif hakları ve yönetmen talebi sebebiyle film başına 250 kişi sınırlandırması bulunuyor.  

Dünyada düzenlenen uluslararası ekolojik belgesel festivallerinin nadir öncülerinden biri ve Türkiye’deki tek uluslararası yarışmalı ekolojik belgesel festivali olan BIFED’in açılışı dün (Pazartesi) çevrimiçi olarak yapıldı.

Açılış programında konuşan Bozcaada Belediye Başkanı ve festival Başkanı Hakan Can Yılmaz, İzmir’de geçen gün gerçekleşen İzmir Depremi ile ilgili duygularını paylaşarak, ”Bu sabah depremden 65 saat sonra kurtarılma anını sevinç gözyaşlarıyla izlediğimiz Elif bebek hepimize bir umut oldu” dedi. Başkan Yılmaz, “28 belgeselin gösterildiği platforma bugün 300’e yakın kişi üye oldu ve bu filmler için ayrılan 7 bin koltuğun daha ilk günden yaklaşık bin 300’ü izleyiciler tarafından doldu. Bu toplam filmlerin neredeyse beşte biri anlamına geliyor. BIFED Youtube kanalında ise toplam gösterimde olan 11 yerli yapım belgesel 800’ü aşkın kişi tarafından izlendi” açıklamasını yaptı.

Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Dayanışmaya her zaman olduğu kadar ihtiyacımız var. Ümit veren öykülere de. Bu festivali de önemli bir dayanışmanın sonucunda bir araya getirebiliyoruz. Yerel yönetim ve tüm ada halkı el ele gerçekleştiriyoruz” diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Bu sene festivalde yönetmenlerle çevrimiçi soru-cevaplar ve paneller de gerçekleşecek. Festivaldeki panellerin listesi şu şekilde.

5 Kasım Perşembe 18:00’de Serkan Ocak kolaylaştırıcılığında “Türkiye’de Çevre Haberi Yapmak”

5 Kasım Perşembe 20:00’de Ümit Hamlacıbaşı kolaylaştırıcılığında “Anadolu’nun Kaybolan Üzümleri ve Yerel Hafıza”

6 Kasım Cuma 15:00’de Özlem Teke kolaylaştırıcılığında “Küçülme Perspektifinde Sürdürülebilirlik ve Turizm”

7 Kasım Cumartesi 18:00’de Avukat Berrin Demir kolaylaştırıcılığında “Yerin Derinliklerinden Geldiler: Katliamdan Direnişe Soma”.

Uluslararası köklü ekolojik belgesel festivali ağı Green Film Network’e ilk günden beri üye olan BIFED’in kazananı 7 Kasım Cumartesi akşamı çevrimiçi canlı yayınla duyurulacak. Festivaldeki belgeseller pazar gece yarısına dek izlenebilecek.