34. İstanbul Film Festivali başladı. Dün yapılan açılış töreni ve verilen onur ödüllerinin ardından bugünden itibaren sinemaseverler festival filmleriyle buluşacak.

Kadıköy festivale 11.00’de Rexx’te başladı, geceyi ise partiyle kapatacak.

Berlin Film Festivali’nin Generations bölümünün açılış filmi olan Prens, 11.00’de Rexx’te ilk gösterimini yaptı.

Filistin halkının sözcüsü ve ulusal şairi kabul edilen Mahmud Derviş’in iç dünyasını, aşklarını, sanatını ve sürgün günlerini anlatan belgesel Kaydet, Ben Bir Arabım da 11.00’de Rexx 2’deydi.

KADIKÖY PARTİSİ

İstanbul Film Festivali ve Fil’m Hafızası, festival coşkusunu Anadolu yakasına taşıyacağı bu ilk partiyle sinefilleri Kadıköy’de bir araya getiriyor. Dunia, Stereogun, Lâl, Masal Evi, Liman Kahvesi, Flu, Trip ve Hera olmak üzere 8 mekâna yayılacak parti saat 18.00’de başlayacak, üstelik katılım ücretsiz! Ayrıca Festival biletlerini gösterenlere parti boyunca tüm mekânlarda içecekler %10 indirimli. Dahası, üç farklı mekânda parti kartlarını damgalatan katılımcılara bir içecek ücretsiz! Avrupa yakasında gerçekleşecek diğer parti için ise festivalin sonunu bekleyin!

FESTİVALİN İLK FİLMLERİ

Festivale nasıl başlarsanız öyle gider. İlk seansları kaçırmayın, en çok filmi siz izleyin. Festivalde ilk gün ilk seanslar “Ustalar”, “NTV Belgeselleri”, “Yeni Bir Bakış” ve “Yeni Alman Canlandırma Sineması” filmleriyle başlıyor.

Haiti'de Cinayet’in ilk gösterimi 11.00’de Beyoğlu Sineması’ndaydı.

Haitili yönetmen, aktivist ve ülkenin eski Kültür Bakanı Raoul Peck Haiti’de Cinayet ile 2010 yılındaki Haiti depremindeki toplumsal felakete bu kez orta sınıf bir ailenin alt üst olan yaşamından bakıyor. Raoul Peck filmin sonraki gösteriminde 11 Nisan Cumartesi günü 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde filmini sunmak için festivalin konuğu olacak.

Feriye Sineması’nda 11.00’de Sessiz Kalp var.

32. festivalde filmiyle ağırladığımız Oscar’lı yönetmen Bille August, Sessiz Kalp ile bir aile dramına imza atıyor.

Atlas Sineması festivali 11.00’de suyun gizemi ve ilerleyemeyen bir çiftle açtı.

Şilili usta sinemacı Patricio Guzmán, çölden sonra bu kez dünyadaki yaşamın temel kaynağı olan suyun hafızasına kulak veriyor. Olağanüstü görüntüleri ve zihin egzersizleriyle Sedef Düğme NTV Belgeselleri’nin en önemli filmlerinden.

Üniversite öğrenimi için ülkeleri İran’ı geride bırakarak Melbourne’e taşınmaya çalışan Amir ve Sara’nın korkunç bir felaketle karşılaşıp gidememelerini anlatan Melbourne’ün ilk gösterimi 11.00’de Atlas 2’de yapıldı. Yönetmen Nima Javidi filmin sonraki gösterimlerinde burada olacak.

Almanya’dan çizgiler ve kuklalar ve renkler İstanbul Modern’de İstanbul Modern Sinema’da 13.30’da Yeni Alman Canlandırma sinemasının örneklerini kaçırmayın. Programın 14 Nisan Pera Müzesi’ndeki gösteriminin ardından 17.30’da gerçekleşecek bölümün küratörü Annegret Richter söyleşisini şimdiden not edin.

ONLARIN HİÇBİR FİLMİ KAÇMAZ: USTALAR

ARJANTİN’DEN 'ISSIZ TOPRAKLAR'

Arjantin sinemasının son dönem en yetenekli yönetmenlerinden Lisandro Alonso’nun tüm uzun metrajlı filmleri özel bir bölümle festival izleyicisiyle buluşuyor. Festivalin ilk gününde Alonso’nun iki filmini birden izleme şansınız var. Arjantin sinemasını ve bu usta yönetmeni keşfetmek isteyenler Hayal Ülkesi’nin Feriye Sineması 13.30, Özgürlük’ün ise Beyoğlu Sineması 16.00 gösterimini kaçırmasınlar.

CANIM AİLEM

Festivalin bu yılki yeni bölümlerinden “Aile Bağları” en çok kutsanan, en çok eleştirilen, en sık sömürülen toplumsal kurum olan aileyi 10 filmle mercek altına alıyor. Geçen yıl festivalin konuğu olan Arjantinli yazar ve yönetmen Marco Berger imzalı Kelebek Atlas Sineması Salon 2’de 21.30’da izlenebilir.

GECEYARISI ÇILGINLIĞI

“Geceyarısı Çılgınlığı” bölümündeki filmler, festival boyunca Cuma geceleri Beyoğlu Sineması, Cumartesi geceleri ise Atlas Sineması’nda 24.00 seansında gösterilecek. Bugün gösterimi yapılacak ilk film ise bu senenin en iyi korku filmlerinden biri olarak ünü kendinden önce gelen, David Robert Mitchell’ın yönettiği Peşimdeki Şeytan. Uykunuzu kaçıracak, huzursuz edecek, peşinizden gelecek Atlas Sineması 24.00 seansını kaçırmayın!

FESTİVALDE YARIN

Festivalin ilk Pazar günü, festivalin vazgeçilmezlerinden “NTV Belgeselleri”, “Mayınlı Bölge” “Ustalar”, “Yeni Bir Bakış” ve “Dünya Festivallerinden” filmlerinin yanı sıra Eli Wallach anısına gösterilecek Western başyapıtı İyi, Kötü ve Çirkin’i belki ilk kez büyük perdede izlemek istiyorsanız veya Balkan sinemasını keşfe çıkmaya hazırsanız programınızı şimdiden hazırlayın.

Belgesel sinemaseverleri de oldukça yoğun bir gün bekliyor. Özellikle belgesel projesi olan ve belgesel proje geliştirme konusunda destek almak isteyen film yapımcılarını hedefleyen Arash T. Riahi ile sinema dersinin ardından Atlas ve Rexx Sinemalarında izleme imkânı bulacağınız “NTV Belgesel Kuşağı” filmleriyle hafta sonunuzu renklendirebilirsiniz.

Şehrin her yanında filmden filme koşarken, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin sponsorlarından sürpriz hediyelerle karşılaşacaksınız. “Antidepresan” bölümü sponsoru Pupa Bilişim’in Pupa Center uygulamasını indirenlere özel indirim fırsatlarını, “Mayınlı Bölge” filmleri sponsoru MUBI’nin dağıtacağı kartpostalları ve “Yeni Bir Bakış” filmleri öncesi Nescafe Gold’un ikramlarını kaçırmayın.

BELGESEL FİLM YAPIMINDA GERÇEĞİ ELE ALIRKEN FARKLI YAKLAŞIMLAR

Farklı ülkelerde kolektif bir şekilde süren direniş hareketini anlatan ve geçen yıl festival kapsamında gösterimi ve söyleşisi yapılan Her Gün İsyan belgeselinin yönetmen ve yapımcılarından Arash T. Riahi, bu yıl da belgesel sinemacılarla buluşacak ve belgeselde gerçeği gösterme yöntemleri üzerine bir sinema dersi verecek. Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek bu sinema dersinde, belgesele konu olan olayların, gerçekleşme ve kaydedilme zamanının kontrol edilemezliğinden yola çıkarak gerçeğin sinematik, ahlaki ve kabul edilebilir anlamları tartışılacak. Etkinlikte, belgesel senaryo yazımı ve araştırmanın rolünün öneminin yanı sıra, kurmaca filmin belgesel film üzerindeki etkileri ile ilgili bir anlatıma da yer verilecek. Tüm belgesel sinemaseverlere açık olan sinema dersi, yarın saat 11.00’de Akbank Sanat'ta gerçekleştirilecek.

BELGESEL MERAKLILARI İÇİN VAZGEÇİLMEZLER

Bu sinema dersinin ardından belgesel sinema üzerine ufkunu daha da genişletmek isteyenleri, birbirinden çarpıcı meselelere değinen beş “NTV Belgesel Kuşağı” filmi bekliyor. Bu keyfi Kadıköy’de yaşamak isteyenler iki usta yönetmenin filmiyle belgesele doyacaklar. Şilili usta sinemacı Patricio Guzmán imzalı Sedef Düğme Rexx Sineması’nda 13.30’da, ABD’nin en saygın belgeselcilerinden Frederick Wiseman’ın dünyanın en önemli müzelerinden Londra’daki National Gallery’yi ele aldığı Ulusal Müze filmi ise Rexx Sineması Salon 2’de 16.00’da izlenebilir.

Avrupa yakasına geçtiğimizde ise Atlas Sineması belgesel severlere kapılarını açacak. Kızıl Ordu buz hokeyi takımı aracılığıyla 1980’lerin SSCB’sinden günümüz Rusya’sına yaşanan değişimleri gözlemleme fırsatı sunan, yapımcılarından biri Werner Herzog olan Gabe Polsky filmi Kızıl Ordu Atlas Sineması Salon 2’de 19.00’da gösterilecek. Bu salonda izleme fırsatı bulacağınız diğer belgeseller ise 13.30 seansında Louise Osmond filmi Gönüllerin Şampiyonu ve 16.00 seansında Orlando Von Einsiedel’in Virunga’sı.

ATEŞİN SİNEMASI BALKAN SİNEMASI

Festivalin bu seneye özel bölümlerinden “Balkanlar: Ateşin Sineması”, Batı sinemasının kendine has örneklerini barındıran Balkan sinemasının en güncel ve iyi örneklerini festival izleyicisiyle buluşturuyor. Balkan sinemasını keşfetmek isteyen sinemaseverler Atlas Sineması 19.00 seansında yerlerini almalılar; çünkü uluslararası festivallerden birçok ödülle dönen Vuk Rsumovic imzalı Sahipsiz Çocuk gerçek bir hikâyeye dayanarak Bosna Savaşı’nda kendi kaderlerine terk edilen milyonlarca çocuğun hayatını anlatıyor.

BU FİLMLER HAFTASONUNUZU DEĞİŞTİREBİLİR

Festivalin en sıra dışı bölümü MUBI sponsorluğundaki “Mayınlı Bölge” filmlerinden dört film özellikle keşifçi sinefilleri farklı yolculuklara çıkaracak. Rexx Sineması Salon 2’de izleme fırsatı bulacağınız, Avrupa’nın en yaratıcı yönetmenlerinden İspanya’nın Haneke’si olarak anılan Jaime Rosales’in dördüncü filmi Güzel Gençlik 11.00’de; alışıldık sinema kalıplarına uzun filmleriyle karşı çıkarak kendi izleyici kitlesini oluşturan Lav Diaz’ın yeni filmi Evvelden 19.00’da gösterilecek.

Beyoğlu Sineması’nda ise 2015 Berlin Film Festivali’nde Panorama bölümünde gösterilen Rania Attieh ile Daniel Garcia’nın yönettiği bilimkurgu-gerilim kırması H. 13.30’da; birbirinden bağımsız üç şiddet öyküsünü arka arkaya dizen, Kolombiyalı Jorge Forero’nun ilk filmi Şiddet 21.30’da izlenebilir.

Kaynak: EVRENSEL