Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde özel harekat timleri tarafından gözaltına alınan DİHA Muhabiri Serhat Yüce ve Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir, emniyetteki işlemleri sırasında tehdit edildi. İlçede 3 gündür yaşananları takip eden gazetecileri gözaltına alan polis, "Bir daha alınırsanız durum farklı olur" şeklinde tehdit etti. Gazetecilerin gözaltına alınma görüntüleri sosyal medyada da büyük tepki çekerken, gazeteciler 5 saatlik gözaltı sürecinin ardından serbest bırakıldı.

KAFASINA SİLAH DAYANAN GAZETECİ: AA ÇEKEBİLİYOR, BİZE YASAK

Polisin kafasına silah dayadığı Dicle Haber Ajansı Muhabiri Serhat Yüce olayı Evrensel'den Faruk Ayyıldız'a şöyle anlattı:

“HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Belediye başkanları ve HDP – DBP parti yöneticileri ile belediyenin bahçesinde bekliyorduk. O esnada zırhlı polis aracı geçti. Ben de görüntü aldım. Çekim yaptığımı görünce bağırmaya başladı, ‘yasak var çekmeyin’ diye. Daha sonra polis üzerime geldi. Kurşunu namluya sürdüğünü gördüm ve çekmiyorum, sakin ol demeye başladım. Seslerden de duymuşsunuzdur ‘dayılanma’ diye tehdit etti. Tehditlerine rağmen sessizliğimi korudum ama kafama silahı dayadı, darp etmeye çalıştı ve gözaltına aldı. 5 saatlik gözaltı sürecinin ardından serbest kaldık.

“Gazeteciyim, yasağın bizi kapsadığını ifade eden bir durum yok. Anadolu Ajansı sokağa çıkma yasağının olduğu ilk günden bu yana çok rahat çekiyor, haberlerini yapıyor. Biz de Anadolu Ajansı’nı referans aldık. Onlar çekebiliyorsa, biz de çekebiliriz diye düşündük ama durum farklıymış. Kafamıza silah dayandı, gözaltına alındık.”

‘KAFAMA SIKACAK DİYE DÜŞÜNDÜM’

Polisin kafasına silah dayadığı anlarda neler hissettiği de sorulan Yüce, “Kafama sıkacak diye düşünmeye başladım. Hatta nasıl ateş etmedi ona şaşırdım. Geliş tarzı, ses tonu ve öfkesi sıkacağını düşündürdü. Ben silahı kafama doğrulttuğunda elini tuttum, havaya kaldırdım 'yapma' diye," dedi.

Silvanlı olduğunu ve 6 yıldır gazetecilik yaptığını ifade eden Yüce, geçtiğimiz yıl da DHA muhabiri ile birlikte haber sırasında gözaltına alındığını, DHA muhabiri hakkında dava düşerken, kendisine açılan davanın devam ettiğini kaydetti.  Silvan’da gazetecilere yönelik baskının devam ettiğini vurgulayan Yüce, özellikle Kürt medyasının baskıya uğradığını kaydetti. İlçede sadece Anadolu Ajansı'nın rahatça çekim yapabildiğini de kaydeden Yüce, “Öz savunmanın olduğu mahallelere tanklı saldırılar oldu. Direnişin olduğu mahalleler yerle bir edildi. Tank atışlarının yapıldığı noktaların civarındaki dükkanlar da yıkılmış durumda. Bu mahallelere sadece Anadolu Ajansı girebiliyor. Onları da zırhlı araçlarla koruyorlar, mahallelere götürüyorlar.  Anadolu Ajansı çekebiliyor, biz neden çekim yapamıyoruz diye sorduğumuzda da AA’nın Valilikten özel izinli olduğunu söylüyorlar. Anadolu Ajansı dışında kim olursa olsun gazetecileri gözaltına alıyorlar” diye konuştu. 

Sokağa çıkma yasağından ötürü kendilerine para cezasının da kesildiğini söyleyen Yüce, “Batı’daki medya organları bu yaşananları göstermeli, dayanışma içerisinde olmalı” dedi.