Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sokaklarından barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılmasının üzerinden 11 gün geçti.
17 Ağustos, 24 Ağustos, 13 Eylül, 2 Ekim, 18 Ekim ve 3 Kasım tarihlerinde olmak üzere 6 defa sokağa çıkma yasağı uygulanan Silvan’da 3 ayda 13 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi yaralandı. Yapılan resmi açıklamalarda ölenlerin ‘terörist’ olduğu iddia edilirken mahalle sakinlerine göre ölenler sivildi.

Yasaklarla beraber yaşananlar, halkta derin yaralar açarken tank, toplar, izli mermiler, keskin nişancılar ve maskeli özel harekatçıların yazı ve sert muamelesi halk ve devlet arasında görünmez bir barikatı çoktan örmüş bile…

IRKÇI DUVAR YAZILARI SİYAHA BOYANDI

Bahar Kılıçgedik'ın Haberdar'da yer alan haberine göre, yasaklı mahallerde Özel Harekat polisleri tarafından duvarlara yazılan ırkçı yazılar, mahalleli tarafından siyah boyalarla kapatılmış durumda.

12 günlük sokağa çıkma yasağında evlerine hapsolan, elektriksiz, susuz, ekmeksiz kalan, cenazelerini bile kaldıramayan halk, kurşun yağmuru nedeniyle başlarını camdan bile çıkaramamış. Mahalle sakinleri, yasak kalkar kalkmaz evlerinden dışarı çıktıklarında, kurşun, havan topları ile delik deşik olmuş mahallerinde hala hayatta olmalarına bile şaşırıyor. Yasak kalkmasına rağmen Mescit Mahallesi’nde bulunan eski taş yapı konakta Özel Harekat polisleri ellerinde silahları, yüzlerindeki siyah maskeleri ile varlıklarını mahalle sakinlerine ara ara gösteriyor. Polisler akreplerle mahallenin bazı bölgelerinde devriye geziyor. Mahalleliden bir kısmı, eşyalarını toplayıp araçlara dolduruyor. Arkasına bakmadan mahalleyi terk edenlerin sayısı oldukça fazla.




KİMİ KAYBETTİĞİ YAKINLARINA AĞLIYOR 


Mahallede yol boyunca birçok ev kurşun delikleri ile dolu, camlar artık perdesiz, balkonlar çiçeksiz, evlerde yaşam belirtisi yok. Gençler ve kadınlar Silvan merkezine ya da çevre illere yerleşirken, ev sahipleri kiracı, kiracılar evsiz kalmış. Yasağın olduğu 3 mahallede bine yakın ev, atılan havan topu ve mermiler nedeniyle harabeye dönüşmüş halde. Mahallede az sayıda genç ve çocuğa rastlanıyor. Yaşlılar, ailelerini, çocuklarını başka yerlere yollayıp, geride kalan eşya ve evlerine sahip çıkmaya çalışıyor. Bekleyişlerinin nedenlerinden biri de yaşanan hırsızlık olaylarının önüne geçmek. Bir de olurda gelen olursa evindeki hasarı kayıtlara geçirmek. Mahalle boyu gören derdini anlatıp, evindeki hasarı göstermek istiyor. Kimi kaybettiği yakınlarına ağlıyor, kimi yıllarca emek verip yaptırdığı evlerinin harabeye dönüşüne. Devlete olan tepki yüksek sesle dile getirilse de eylemciler tarafından mahallelerde barikat ve hendeklerin kurulmasına da tepki var.

Haber kaynağı: http://www.haberdar.com/gundem/orgut-sokakta-devlet-yureklerde-hendek-acti-h7143.html