Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutukluların, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde yasalaşan infaz düzenlemesindeki eşitsizlik ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı başlattığı yemek almama eylemi 2’nci haftasına girdi. Tutuklular, açık görüş, sohbet, atölye, spor, ortak alan kullanım, haberleşme araç ve gereçlerinin verilmemesi ile sağlık hakkına erişim gibi hakları önündeki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki taleplerin karşılanması için her hafta Pazartesi ve Cuma günleri yemek almıyor. Tutuklular, ayrıca haftanın her günü saat 12.00’de hak ihlallerine slogan, zılgıt ve alkışlarla protesto ediyor.  
 
300 KİŞİ EYLEMDE
 
Cezaevinde bulunan müvekkili ile görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukat Vedat Ece, tutukluların birçok haklarının engellendiğine dikkati çekti. Tutukluların Anayasa'da tanınan hakların uygulanması ve taleplerinin karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiklerini paylaşan Ece, “Hukuksuzluklara karşı seslerini bu şekilde duyuruyorlar. Bu ihlallerin son bulması için böyle bir eylem başladı. Yaklaşık 300 kişi bu eylemi sürdürüyor” dedi.
 
‘TALEPLER KARŞILANINCAYA KADAR SÜRECEK’
 
Koğuşların ayda bir "keyfi" bir şekilde basıldığını belirten Ece, tutukluların benzer durumların son bulması için de eylemi sürdürdüklerine işaret etti. Ece, “Sanki içerde bir suç işleniyormuş gibi her ay gözaltı derecesine varan baskınlar yapılıyor. Devletin en ciddi şekilde koruduğu bir alan cezaevi zaten ayda bir gözaltı şekilde yapılan baskınların durdurulmasını istiyoruz. Cezaevi kantinin sattığı radyolara bir süre sonra keyfi olarak el konuluyor. Bu uygulamaların son bulması gerekiyor. Bu süreçte hasta tutuklular ölüme terk edilmiş. Yaşam hakkı herkes için eşit olmalı. Siyasi tutukluların da ayrım yapılmadan tahliyelerinin önü açılması gerekiyor. Bu talepler zaten kanunen yerine getirilmesi gereken talepler. Bu talepler bir lütuf olarak değil zaten eşitlik ilkesine uygun olan talepler. Yasada olanın kendilerine uygulanmasını istiyorlar” diye belirtti.  
 
‘TALEPLERİ TALEPLERİMİZDİR’
 
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eşbaşkanı Hüsnü Taş ise, tutuklu ailelerinin kaygılı olduklarına dikkati çekerek, hasta tutukluların kötü koşullarda kaldığını, tedavilerinin engellendiği ve ilaçlarının verilmediğini söyledi. Taş, “Ellerinden alınan haklarının karşılanmasını istiyorlar. Karşılanmadığı içinde eylem başlattılar. Biz de taleplerin karşılanması için eylem başlatan tutukluların ailelerine, Kürt halkına bu eyleme sahip çıkmalarını istiyoruz. Tutuklular, taleplerinin karşılayıncaya kadar eylemlerini sürdürecek. Onların talepleri bizim taleplerimizdir” diye konuştu.

Kaynak: MA