Şili'yi üç aydır sallamakta olan öğrenciler, bugün Eğitim Bakanlığı'nı işgal etti. Devlet Başkanı Pinera ise, iktidar yanlısı öğrenciler ile görüşme yapmaya hazırlanıyor.

SANTİAGO- Şili'nin başkenti Santiago'da bulunan Eğitim Bakanlığı 50 öğrenci tarafından birkaç saat süresince işgal edildi. İşgali gerçekleştiren öğrenciler polis zoruyla binanın dışına çıkarıldı.

Öğrenciler, geçtiğimiz haftaki protestolarda 16 yaşındaki göstericinin polis tarafından öldürülmesinden dolayı İçişleri Bakanı Rodrigo Hinzpeter'ın istifasını vermesi amacıyla işgali gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

Öğrenciler, cumartesi günü Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve iktidar yanlısı Şili Öğrencileri Konfederasyonu (CONFECH) ile planlanan görüşmenin meşru olmadığını ifade etti.

Öğrencilerin sözcüsü, "Okullar, karar alma süreçlerinin dışında bırakılan çevrelerde son derece hareketlenmişken, siyasi partilerin güdümünde hareket eden CONFECH, politikacılar ile el sıkışarak mücadeleyi bastırmak istiyor" şeklinde konuştu.

Planlanan görüşme, protestolarda 16 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesinden sonra kamuoyuna duyurulmuştu.

'HAYATTA HER ŞEYİN BİR BEDELİ VARDIR'

Şili'yi üç aydır sarsmakta olan öğrenci hareketi, eğitimde işletme mantığının terk edilerek devlet okullarının nitelikli hale getirilmesini ve eğitimin tamamen ücretsiz hale getirilerek eğitime olan katılımın artırılmasını amaçlıyor. Ayrıca öğrenciler, Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan yeni bir eğitim sisteminin oluşturulmasını ve Şili'deki yerlilere dönük ayrımcılığın kaldırılmasını istiyor.

Buna karşılık Devlet Başkanı Pinera'dan, "Hepimiz eğitimin, sağlığın ve daha birçok şeyin ücretsiz olmasını isteriz, ama uyarmak isterim ki hayatta her şeyin bir bedeli vardır" açıklaması gelmişti. (ETHA)