Suudi Arabistan'da 47 kişinin idam edilmesi büyük tepki yarattı. Özellikle Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el Nimr’in idamına, bölgedeki Şii liderlerden sert tepki geldi.

ABD, AB ve BM de bölgede Şii-Sünni çatışmasını yükseltebilecek gelişmelerden endişeli olduklarını bildirdi.

İdamlara en büyük tepkiyi gösteren İran, Suudi Arabistan’ı ülkedeki muhalifleri susturmaya çalışmakla suçladı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, El Nimr'in idamını kişisel internet sitesinde yayınladığı açıklamayla kınadı. Hamaney, Nimr'in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini belirterek, "İlahi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Cebel Ensari, “Suudi hükümeti teröristleri ve tekfiri radikalleri desteklerken ülke içindeki muhaliflere baskı yapıyor” dedi. Iraklı Şiilerin lideri Ayetullah Ali Sistani ise, idamı 'adaletsiz bir bir saldırı' olarak niteledi.

Iraklı Şii liderlerden Humam Hamudi de, “Şeyh El Nimr’in idamı, mezhep çatışmasını artırmayı amaçlayan IŞİD’e hizmet etmiştir” diye konuştu.

SADR’DAN AYAKLANMA ÇAĞRISI

Iraklı Şii din adamlarından Mukteda el Sadr, tüm bölgedeki Şiilere Suudilere karşı ayaklanma çağrısı yaptı. Irak’taki Bedr Tugayları lideri Kasım el Aracı da, “Bu cehennemin kapısını aralayan büyük bir suç” ifadedini kullandı.

BAHREYNLİ ŞİİLERDEN GÖSTERİ

Lübnan Yüksek Şii Konseyi idamı ‘büyük hata’ olarak nitelerken, Suudi Arabistan’la savaş halindeki Yemenli Şii Husiler de “El Suud ailesi kutsal savaşçı Nimr Bakır el Nimr’i sözde bir yargılamanın ardından katletti. Bu açık bir insan hakları ihlalidir” açıklaması yaptı.

2011’de Suudi Arabistan’ın müttefiki olan Bahreyn kraliyet ailesine karşı ayaklanan Bahreynli Şiiler de, ülkenin batısındaki Şii köyü Ebu Sayba’da düzenledikleri gösterilerle Şii din adamı El Nimr’in idamını protesto etti. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

El Nimr, Bahreyn’deki gösterilere destek amacıyla Suudi Arabistan’da Şiilerin düzenlediği gösterilere öncülük etmiş ve ‘teröre destek’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

ABD, AB VE BM’DEN TEPKİ

İran dışında birçok ülke de idamlara tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, "Önde gelen Şii din adamı ve aktivist Nimr'in idamının, acilen düşmesi gereken bir zamanda mezhepsel gerilimi tırmandırma tehlikesi bulunduğu için özellikle endişeliyiz" açıklaması yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, idamların Suudi Arabistan'da ifade özgürlüğü, temel ve siyasi haklara saygı konusunda ciddi endişelere yol açtığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da, Suudi Arabistan'da 47 kişinin idam edilmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirterek, mezhepsel gerilimi artırmaktan kaçınma çağrısı yaptı. (Sputnik)